Tass / Alsószenttamás

2023.07.29. 15:25

Közel ezer résztvevője van az idei ÁGOTA tábornak – galériával

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, az ÁGOTA Tábort az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója Tass – Alsószenttamáson. Az  ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban több mint ötszáz nehéz sorsú fiatal lehet részese a tíz napos mennyországnak, ahol a kikapcsolódást szolgáló programok mellett segítő szakemberek, pedagógusok, terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak velük.

Gulyás Sándor

Színes programokkal várták a gyerekeket

Fotó: Beküldött fotó

Az ÁGOTA Tábor az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által megrendezett egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett fiatalok lelkét, valamint erősíti önbizalmukat.

– Idén az önkéntes segítőkkel együtt mintegy ezren vagyunk itt ÁGOTA Falván. Az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban az ország szinte minden megyéjéből érkeztek a 7-18 év közötti, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok. A tábor gyógyító jellegét adja, hogy idén is három terapetikus jellegű programon vehetnek részt, a bizalom, a kiszolgáltatottsághoz való viszony és a jövőkép témakörben. A terápiás foglalkozásaink célja, hogy a gyermekek megerősödjenek, felvérteződjenek, figyelmen kívül hagyják, leépítsék a rájuk nehezedő előítéleteket, reményt kapjanak arra, hogy teljes jogú várományosai egy pozitív jövőnek, ugyanúgy, mint akik vér szerinti családban nőnek fel. Rendkívül büszke vagyok gyermekeinkre, mert nem csak önmagukért lépik át a saját korlátaikat, lendülnek túl saját nehézségeiken, hanem társaikért is képesek kiállni. Ebben, az általuk is tíz naposnak nevezett mennyországban egymás biztatóivá, megerősítőivé, mondhatni ajándékaivá válnak – fogalmazott Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

A gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalokat a táborban biztonságos, szeretetteljes közeg veszi körül, ahol jól érezhetik magukat.

– Harmadik alkalommal veszek részt az ÁGOTA táborban, ami nagyon sokat adott nekem. Olyan érzésem van, mintha itt nőttem volna fel, jó a közösség és sok új barátra tettem szert idén is. A játék és a szórakozás mellett sokat tanulunk, például arról, hogyan bízzunk meg az emberekben, és hogy nyissunk mások felé – sorolta a tizennégy éves Bozó Kristóf, aki a Nógrád vármegyei Kállóról érkezett a táborba.

A bácsalmási gyermekotthonban nevelkedő Rácz Amira első alkalommal vesz részt az ÁGOTA Közösség nyári táborában.

– Nagyon izgultam, mert nem tudtam milyen közösségbe cseppenek. A társaimnak és az önkéntes segítőknek, az alapítvány munkatársainak köszönhetően gyorsan feloldódtam. 

Sokat segítettek a csoportbeszélgetések, amelyek nagyban hozzájárultak az önbizalom erősítéshez, megmutatták az összetartozás erejét, fontosságát 

– sorolta a tizenhat esztendős leány.

Szili Annamária harmadszorra vesz részt önkéntesként az ÁGOTA Táborban. A gyermekekkel való foglalkozást ma már úgymond küldetésének tekinti az orvosnak tanuló, Bács-Kiskun vármegyei ifjú hölgy.

– Úgy érzem, hogy ezek a gyermekek a mindennapokban meg vannak bélyegezve. Fontosnak tartom, hogy megmutassuk nekik, hogy attól, hogy más a sorsuk, mint a vér szerinti családjukban felnövekvő kortársaiknak, van jövőjük – hangsúlyozta Szili Annamária.

A jövő hét hétfőn véget érő tábor idén igazi fesztiválhangulatban zajlik. A zenés és táncos programok mellett számos sportolási lehetőség, csapatépítő vetélkedők, vicces feladatokat felvonultató sorversenyek, habpartik, kirándulások szolgálják, a gyermekek kikapcsolódását. A táborozók rátermettségükről is bizonyságot adhatnak például a Ki Mi Tud? vagy éppen a Toldi ügyességi versenyeken. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában