KVÜ

2023.07.15. 19:50

Ivókutak Kecskeméten: nyugodtan fogyaszthatjuk a vizüket

A nagy nyári hőségben üdítő élmény, ha meglátunk egy-egy hűs vizet adó ivókutat. Persze ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon biztonsággal lehet-e inni azok vízéből, vagy inkább csak egy frissítő kéz- és arcmosásra alkalmasak. Megnyugtató a tény, hogy Kecskeméten több mint harminc ivókút található, amelyek vizét nyugodtan fogyaszthatjuk – ugyanis azok minőségét folyamatosan ellenőrzik.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) 35 darab ivókút és közterületi vízvételi lehetőség üzemeltetését végzi a városban. Ezek közé tartoznak a játszótereken, parkokban található ivókutak is, amelyek nevükből adódóan is ivóvizet szolgáltatnak, ezért bátran használhatók – tájékoztatott a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 

A kutak a vizet a BÁCSVÍZ Zrt. ivóvízvezetékéről nyerik, azok minőségét az előírásoknak megfelelően ellenőrizni szokták. Az ivókutak műszaki állapotának ellenőrzését a KVÜ munkatársai végzik, esetleges javításuk hetente történik, vizük pedig teljes biztonsággal fogyasztható. A tavaszi üzembe helyezést megelőzően ugyanis teljesen kitisztítják őket.  

A városban vannak még az úgynevezett közkifolyó kutak is, vagyis a klasszikus, kék színű nyomós kutak. Ezeket a Bácsvíz Zrt. üzemelteti az ivóvízhálózat részeként így, ha megszomjazunk, ezek vizéből is bátran ihatunk. 

Kecskeméten a hálózati ivóvíz-mélyfúrású, átlagosan 200-300 méter talpmélységű kutakból, emberi hatásoktól mentes rétegvizekből származik. A víz tisztítása, vas-, mangán-, arzén- és ammóniummentesítése a vízműtelepeken történik. A közkutak, ivókutak vize a közműves vízhálózatból származik, így a víz itt ugyanolyan kiváló minőségű, mint a lakásokban a csapból folyó víz – tájékoztatott Vörös Gyula, a Bácsvíz Zrt. vízszolgáltatási főtechnológusa. 

A szakember elmondta, hogy a szolgáltatott víz minőségét a Bácsvíz Zrt. akkreditált laboratóriuma és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya is rendszeresen ellenőrzi. Mint mondta, a vízmintákat a Népegészségügyi Osztály által kijelölt mintavételi helyeken (jellemzően közintézmények, tanintézmények, közkutak) veszi a laboratórium munkatársa. A laboratóriumban az ivóvíz minőségéről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) Korm. rendeletben előírt, mintegy 200 vízminőségi jellemzőt − fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereket − vizsgálnak. 

Az ivóvíz minősége szinte minden esetben kiválónak bizonyul, de ha a labor bármilyen rendellenességet jelezne, az üzemeltető szakemberek haladéktalanul megteszik a szükséges műszaki intézkedéseket a kifogástalan vízminőség biztosítása érdekében − hangsúlyozta Vörös Gyula.

Tehát, ha megszomjazunk, bátran ihatunk Kecskemét ivókútjaiból. Azonban a szökőkutak vize nem iható, ezt ne feledjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában