Program

2023.07.12. 15:33

Erdélyből is érkeztek gyermekek a kunszentmiklósi Töröksíp táborba – galériával, videóval

Idén is megrendezte hagyományos nemzetközi népművészeti alkotó- és kézműves táborát a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola. A harmincnégy esztendős múltra visszatekintő programra a határon túlról is érkeztek általános iskolások.

Gulyás Sándor

Napközben a kézműves-foglalkozások kapták a főszerepet

Fotó: Gulyás Sándor

A Töröksíp Nemzetközi Népművészeti Alkotó Tábor egyhetes programjának keretében mintegy százharminc helybeli, valamint az erdélyi Székelykeresztúrról érkezett általános iskolás ismerkedhet meg a népi mesterségekkel, tanulhat népdalokat a hozzáértő szakemberek segítségével.

– Táborunk nevét a 17–18. századi Magyarországon használt kettős nádnyeles fúvós hangszerről, a töröksípról kapta, ami a nemzetköziségét hivatott jelképezni. A résztvevők az itt töltött öt nap alatt hagyományosan a népi mesterségekhez kapcsolódó foglalkozások keretében próbálhatják ki kézügyességüket. Idén a gyermekek többek között szövésben, gyöngyfűzésben, bőrözésben, mézeskalácssütésben, agyagozásban, textilfestésben bizonyíthatnak. Mindemellett megismerkedhetnek a környék nevezetességeivel is – mondta el hírportálunk érdeklődésére Rusznyák Edit, a tábor vezetője, aki tizenkét éve vesz részt a szervezésben.

A reggelek népdalénekléssel kezdődnek, a tábor lakói más-más tájegység dalait tanulhatják meg a helyi Töröksíp Banda közreműködésével. Napközben a kézműves-foglalkozások kapják a főszerepet. – A táborlakókat a nemezelés, a bőrözés rejtelmeiben avatjuk be, emellett népi játékokat is hoztunk. Nagyon fontos üzenete a népi mesterségeknek, hogy a régi világ embere, amit tudott, megcsinálta magának – hangsúlyozta ki Illyés-Ser Gergely, a Serénykedő Kikapcsol Lak vezetője.

Ujszászi Erika Judit népijátszóház-vezető segítségével magvakkal díszített mézeskalácsot készítettek a gyermekek. – A bőrözést kezdtem húsz évvel ezelőtt, majd számos technikát kipróbáltam, a gyertyamártástól a csuhédíszek, babák, virágok, a levendulacsokrok, koszorúk kötéséig bezárólag. A mézeskalács készítéssel Bognár Edit tanárnő jóvoltából ismerkedtem meg, a tésztát most is az ő receptje alapján állítottam össze – sorolta Ujszászi Erika Judit.

 

Juhász Csabáné, a kunszentmiklósi Varga Domokos Művelődési Központ dolgozója a gyöngyfűzés mesterségébe avatta be a táborlakókat. – Tizenöt éve itt, a Töröksíp Nemzetközi Népművészeti Alkotó Táborban ismerkedtem meg Szeghalminé Ócsai Mariann-nak köszönhetően a népi gyöngyfűzéssel. Később tovább képeztem maga. A megszerzett tudásom mindenképpen át kívánom adni, amire kiváló alkalom az idei tábor is – fogalmazott Juhász Csabáné.

– A tábor kiemelkedő színfoltja Kunszentmiklós társadalmi és kulturális életének, ami egyben tovább erősíti intézményünk és erdélyi testvértelepülésünk, székelykeresztúri Petőfi Általános Iskola kapcsolatát. Az itt eltöltött öt nap alatt a diákok olyan tevékenységekkel ismerkedhetnek meg, amivel csak ritkán találkoznak. A rendszeresen visszatérő gyermekeknek az alkotás, a közösségben eltöltött idő jelenti az igazi nyaralást – hangsúlyozta a táborvezető. 

Tizenöt éve éledt újra a Töröksíp tábor

A Töröksíp tábor eredetileg egyfajta néptánctalálkozónak, népművészeti tábornak indult harmincnégy éve, Szőke Sándor, a kultúrház akkori vezetője kezdeményezésére. A kezdetekben leginkább családok, egyetemisták, középiskolások vettek részt a programon, akik Budapestről, a környező településekről és a határon túlról is érkeztek. Az oktatók zöme ismert népdalénekes, táncos, népművész volt, a helyi idős mesterek népi mesterségeket és népdalokat, táncokat tanítottak a fiataloknak, tevékenységükkel ápolva és tovább örökítve hagyományainkat. A kezdeti lelkesedés jó tíz évvel később alábbhagyott, majd 2008-ban, mondhatni hamvaiból támasztották fel a lelkes hagyományőrzők a Töröksíp Nemzetközi Népművészeti Alkotó Tábort. Ezután már kizárólag csak gyermekeket fogadtak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában