Kecskemét

2023.07.07. 08:04

Benczúr Gyula festményeiből nyílik tárlat a Cifrapalotában

Benczúr Gyula emlékkiállítás nyílik pénteken 16 órakor Kecskeméten, a Cifrapalotában. Az alkotásokat a Jósa András Múzeum állandó tárlata jóvoltából mutatják be. A festmények november 19-éig tekinthetők meg.

Sebestyén Hajnalka

Benczúr Gyula arcképe

Forrás: Beküldött fotó

Július 7-én újabb időszaki kiállítás nyílik Benczúr Gyula festményeiből a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyének első emeletén. A tárlat a Jósa András Múzeum állandó kiállításába nyújt betekintést, mely jelenleg vándorkiállítás formájában járja az országot, így Salgótarján és Hódmezővásárhely után Kecskeméten is megtekinthető. 

Benczúr Gyula: Patrona Hungariae
Forrás: Beküldött fotó

A nyíregyházi gyűjtemény a 19. századi magyar történelmi festészet egyik kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának (1844–1920) festményeit és grafikáit, valamint néhány olyan személyes tárgyát is bemutatja, mint a művész festőállványa vagy a Benczúr család szalongarnitúrája. A kiállítás kiemelkedő darabjai a Károlyi-házaspárt ábrázoló festmények, valamint Isabella Brant képmása.

A kiállítás megtekinthető: 2023. július 7-től november 19-ig, keddtől- vasárnapig, 10 és 17 óra között.

Az ünnepélyes megnyitó július 7-én, pénteken 16 órakor lesz. A megnyitó házigazdája: dr. Rosta Szabolcs a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója. Köszöntőt mond: dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja: Madár Ximena művészettörténész.

A kiállítás kurátora: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Osztényi Éva Gizella művészettörténész, Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztály munkatársa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában