Bács-Kiskun

2023.07.20. 11:21

Az öngyilkosság megakadályozása közös felelősség

Sokszor úgy tűnik, hogy nem vagyunk képesek megbirkózni az élet kihívásaival, szélsőséges stresszt élhetünk át, ilyenkor az érzelmi gyötrődés elviselhetetlennek tűnik. Jellemző, hogy elhomályosulhat a gondolkodás és a halál érződik az egyetlen lehetőségnek. Aki ilyen gondolatokkal küzd, azt érezheti, hogy senki sem tud segíteni, ezért elszigeteli magát, amely súlyosbítja a gyötrelmeket, a reménytelenség érzését, ami végül oda vezethet, hogy az öngyilkosságot választja megoldásnak. Azonban ennek vannak előjelei, amit ha az egyén környezete figyelmebe vesz, segítséggel megakadályozható a tragikus, visszafordíthatatlan döntés – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A rendőrség közleményében hangsúlyozza, hogy közös felelősség az öngyilkosságok megelőzése, ugyanis vannak erre utaló jelek, melyekkel a környezetnek üzen az kétségbeesett egyén. 

A kevésbé sürgős helyzetre utaló előjelek nem előzik meg közvetlenül a szuicidiumot, de a személy felkarolására és megsegítésére figyelmeztetnek. Ilyen előjel lehet, ha az egyén hangot ad a reménytelenségnek és az élet értelmetlenségének, vagy több alkoholt vagy gyógyszert fogyaszt. Előfordulhat, hogy visszahúzódik a barátaitól, családtagjaitól, vagy általában az emberektől, szorongást, vagy nyugtalanságot érez, netán szélsőségesen ingadozik a hangulata. Álmatlansággal is küszködhet vagy éppen állandóan alszik és tehernek érzi magát mások számára – részletezi a közlemény.

A súlyos előjelek közé tartozik a jövővel kapcsolatos reménytelenség, szenvedés, kilátástalanság érzésének kifejezése, illetve arra való utalások, hogy nincs értelme az életnek. Az öngyilkosságra készülő megválhat a személyes tulajdonaitól, vagyontárgyaitól, vagy akár végrendeletet is írhat. Gyanús jel lehet a társas kapcsolatok elhanyagolása, az összejövetelek kerülése. Intő lehet a szokásostól eltérő felelőtlen viselkedés, túlzott alkoholfogyasztás, vagy akár konkrét fenyegetés, viccelődés az öngyilkossággal.

Öngyilkossági szándékra utal a búcsúzó hangvételű telefonhívás, üzenet, vagy beszélgetés, illetve az öngyilkosság módjai, eszközei iránti intenzív érdeklődés. Az öngyilkosságra készülő beszélgetéseinek vagy írásainak témáját hangsúlyosan a halál, az elmúlás vagy maga az öngyilkosság adja – figyelmeztet a közlemény. 

A rendőrség nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy amikor valaki bármelyiket produkálja a következő súlyos előjelek közül, haladéktalanul egészségügyi szakemberhez, vagy a hivatalos szervekhez (rendőrség, mentők) kell fordulnunk segítségért.

A gondoskodó barátok, családtagok, szakemberek is sokat segíthetnek az öngyilkosság megelőzésében. 

Ehhez azonban komolyan kell venni az előjeleket, de fontos megjegyezni, hogy az öngyilkosságot megkísérlők közül nem mindenki adja mások tudtára a szándékát, de a legtöbbüknél megfigyelhetők a figyelmeztető jelek. 

A rendőrség tanácsa szerint, ha valaki közli velünk, hogy öngyilkosságot fontolgat, maradjunk mellette, és beszélgessünk vele arról, ami bántja őt. Segítsük abban, hogy kapcsolatba lépjen egy segélyvonallal vagy egy sürgősségi ellátást nyújtó szervezettel.

Segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz, vagy az Ifjúsági Lelki Elsősegély segítőivel a a 137-00 hívószámon hétköznapokon 17 és 21 óra között, vagy a rendőrség segélyhívó vonalán, a 112-es számon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában