Szabadszállás

2023.07.21. 16:25

Az égő épületből történő mentést is gyakorolták a gyerekek a tűzoltó táborban – galériával, videóval

Szombaton ér véget az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és társszervezőinek II. Kárpát-medencei Magyar Gyermekek Ifjúsági Tűzoltó Tábora, amit Kunbaracson, a Kerekegy Táborban rendeznek meg. A tábor nyílt napját pénteken tartották Szabadszálláson, a volt honvédségi laktanyában, ahol a gyerekek a foglalkozások ideje alatt tanultakat mutatták be szüleiknek egy gyakorlat keretében.

Horváth Péter

Egy többemeletes égő házba, a laktanya komplexum egy épületébe kellett behatolni és kezelni a tüzet, valamint kihozni a mentendő személyeket.

Fotó: Bús Csaba

Kovács Andrea, az Egy Csepp Tűz egyik alapítója elmondta, a fiatalok egész héten, egymásra épülő feladatokon keresztül készültek, a nyílt nap tűzoltó szemmel nézve is komplex feladatára: egy többemeletes égő házba, a laktanya komplexum egy épületébe kellett behatolni és kezelni a tüzet, valamint kihozni a mentendő személyeket. Ehhez füstgépet használtak a szervezők, így valóban egy tűzeset körülményeit szimulálták. Egy csapat a tűzfészek felderítésével és oltásával foglalkozott, míg a mentési csoport a bent rekedt személyeket hozta ki. A gyerekek természetesen kiváló felkészültségről adtak tanúbizonyságot.

Kovács Andrea elmondta, hogy idén 64 gyermek érkezett a táborba, a legfiatalabb 8,  a legidősebb 18 éves. Bács-Kiskun mellett Hargita megyéből, és a Vajdaságból is jöttek fiatalok. Az egy hét alatt tűzoltást és műszaki mentést tanultak, színes szabadidős programokkal tarkítva. Volt szó égéselméletről, tűzoltó szakfelszerelések megismeréséről és használatáról, valamint a programok között szerepelt játékos erőnléti felmérő, füsttel telített helyiségben személykutatás, egészségügyi és életmentési alapismeretek, autótűz oltása, vetélkedő. 

Az első napon az elméleti alapokat fektették le. Ezt követően megismerkedtek a tűzoltóautók felszerelésével, majd következett az úgynevezett száraz szerelés. Ezt azt jelenti, hogy a tömlőben még nincs víz, ezután a vizes szerelést tanulták meg az ifjak.

Kovács Andrea elmondta, hogy hat éve szerveznek táborokat, és minden évben nő a létszám. Vannak visszatérő táborlakók is, többen közülük ifjúsági segítők, akik még szabadulószobát is terveztek a táborozóknak. Kovács Andrea hangsúlyozta: az ifjak olyan tudást kapnak a táborban, amit a való életben is felhasználhatnak, hiszen az életmentés alapjainak megismerésével tudatosabb felnőttek lesznek és szükség esetén tudnak és mernek segíteni egy hétköznapi szituációban. A tábor kuriózuma volt a a Tűzoltó Skanzen által hozott 1903-as kocsifecskendőt, amit maguk szereltek össze a gyerekek.

A tábor a Jövő a Kezünkben Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a kunbaracsi Kerekegy tábor, a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Hungarikum Liget közreműködésével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában