Találkozó

2023.07.30. 17:10

A határon túlról is érkeztek éremgyűjtők a kecskeméti börzére – galériával

Harmincötödik alkalommal találkoztak éremgyűjtők Kecskeméten, a numizmatikai börzén. A kecskeméti találkozóra az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők, hogy újabb értékekkel gyarapítsák gyűjteményüket.

Lizik-Varga Katalin

A Corvin Mátyás Király Általános Iskola aulájában találkoztak az éremgyűjtők

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja szombaton rendezte meg a XXXV. Numizmatikai Hírös Nap rendezvényét a Corvin Mátyás Király Általános Iskola aulájában. Az országos viszonylatban is előkelő helyen álló börzén ezúttal is igazi ritkaságok cseréltek gazdát. 

Berei József főszervező, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportjának titkára elmondta, hogy a délelőtt folyamán mintegy ötszázan vettek részt a rendezvényen. Az ország távolabbi pontjairól, például Szigetvárról és Sopronból is érkeztek, illetve volt határon túli − szabadkai − gyűjtő is.  

Pászti András, a Corvin Mátyás Iskola igazgatóhelyettese, a térség önkormányzati képviselője köszönetét fejezte ki Berei Józsefnek és a helyi csoportnak, hogy megszervezték ezt az országos jelentőségű találkozót. A képviselő elmondta, hogy tudomása szerint, ha Dániában valaki a helyi önkormányzathoz fordul, hogy egy hobbi kört szeretne létrehozni, akkor minden segítséget megkap, hogy létrehozza azt. Pászti András hangsúlyozta, hogy ez a Hunyadivárosban is így működik. 

Az alkalmon kitüntették Szabó Gábor, nyugalmazott esperest, aki 1973 óta tagja a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportjának. 

A gyűjtőt a Széchenyi Ferenc jutalomérem bronz fokozatával tüntették ki.  

A díszvendég idén Kovács Zoltán szobrász és éremművész volt. 

Több negyven csoport működik hazánkban

Magyarországon az éremgyűjtés – mely magába foglalja a régi papír- és fémpénzek, érmek, plakettek, kitüntetések, jelvények és a numizmatikai irodalom gyűjtését – a XX. század fordulóját követően bontakozott ki és vált szervezett mozgalommá. 

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete jelenleg több mint 40 vidéki és budapesti területi csoporttal működik. A csoportok rendszeres heti, havi és alkalmankénti országos vagy nemzetközi összejövetelek szervezésével segítik a gyűjtőket személyes kapcsolatok kialakításához, gyűjteményük gyarapításához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában