Demonstráció

2023.06.23. 19:09

Utcára tették a kalocsai kórház dolgozóit

Az egyik napról a másikra utcára tett dolgozók miatt demonstráltak a kalocsai kórháznál. Az eseményen mintegy 250 fő állt ki az elbocsátott kollégák mellett.

Zsiga Ferenc

Aláírásgyűjtés a kórház bejárata előtt

Fotó: Zsiga Ferenc

Mi azért jöttünk el, hogy kifejezzük egyet nem értésünket, és szolidaritást vállaljunk a kórház dolgozói mellett. Azok mellett, akik még kitartanak és azok mellett is, akiket egyik napról a másikra utcára tettekhangsúlyozta beszédében Király Róbert önkormányzati képviselő, a választásokon ellenzéki képviselő-jelölteket állító vagy támogató Békés Kalocsáért Egyesület elnökségi tagja, a szervezet által csütörtök délután tartott demonstráción, amit a Kalocsai Szent Kereszt Kórház főbejárata előtt tartottak. 

A közösségi médiában meghirdetett eseményre mintegy 250 kalocsai és környékbeli érkezett, a fegyelmezetten, kulturáltan viselkedő résztvevők igencsak a 60 év fölötti korosztályt képviselték. Ugyan a szervezők politika mentes demonstrációra invitáltak, a sorok között a helyi ellenzék ismerős arcai – mások mellett dr. Magóné Tóth Gyöngyi (Demokratikus Koalíció) , aki a vármegyei közgyűlés tagja – is ott voltak. 

Ugyan a szervezők politika mentes demonstrációra invitáltak, a sorok között a helyi ellenzék ismerős arcai – mások mellett dr. Magóné Tóth Gyöngyi (Demokrata Koalíció) , aki a vármegyei közgyűlés tagja – is ott voltak. 
Fotó: Zsiga Ferenc

A demonstráción egyetlen kormánypárti politikus, vagy a kórház beutalási körzetéhez tartozó település polgármestere, így dr.Filvig Géza kalocsai polgármester sem jelent meg. A kalocsai városvezető előzetesen egy az eseményhez köthető közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „A kalocsai kórház működik és ezután is működni fog! A lakosság hergelését elítélem! Sajnálom, hogy a kórház és az ott dolgozók a politika eszközévé váltak! A jövő heti testületi ülésen részletesen is tájékoztatást adok a témáról.”

A tüntetés két szónoka, Bolvári Ferdinánd és Király Róbert, a Békés Kalocsáért Egyesület elnökékségi tagjai beszédének elhangzása után folytatódott a kalocsai kórházért, „a kalocsai kórház tudatos leépítése és az ellátás, a dolgozók megtartásáért” megkezdett aláírásgyűjtési akció, amelyet az esemény napjáig több mint 500-an láttak el kézjegyükkel. 

A tüntetés két szónoka, Bolvári Ferdinánd és Király Róbert 
Fotó: Zsiga Ferenc

Hogy a két szónok, Bolvári Ferdinánd és Király Róbert felnagyították-e a kalocsai kórház jelenével és jövőjével kapcsolatos problémákat, az majd akkor derül ki, ha felvetéseikre hivatalosan is megérkezik a kórház vezetésétől kapott válasz, illetve a nyilvánosság számára is érezhető lesz, hogy az intézmény működésének racionalizálása során –az egyes nyugdíjas dolgozók továbbfoglalkoztatásának megszüntetésén túl – esetlegesen milyen további intézkedéseket hoznak. 

A demonstráció végén a résztvevők a náluk lévő fehér zászlókat – mintegy emlékeztetőül az eseményre – a kórház főbejárata előtti virágágyásokba tűzték le. 

Fotó: Zsiga Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában