Duna-Tisza köze

2023.06.30. 19:51

Sok növénnyel ellentétben ősszel pompáznak majd a lilás-rózsaszín virágok

A tavaszi, kora nyári hónapokban számos növény bontogatja szebbnél szebb virágát, viszont vannak olyan fajok, amelyek ezt az időszakot kevésbé hivalkodva, csendesebben élik meg. Ilyen például a homoki kikerics (Colchicum arenarium), amely tavasszal a termésérleléssel foglalatoskodik.

Tapodi Kálmán

A növény lilás-rózsaszín virágai ősszel jelennek meg

Fotó: Schneider Viktor / knp.hu

Először a levelei bújnak ki, ezek rendszerint 8-15 centiméter hosszúak, keskenyek, hosszúkás-lándzsás alakúak és ép szélűek, majd a toktermését is kifejleszti, ami közvetlenül a talaj felszínén helyezkedik el. 

A termés kívülről is jól láthatóan három rekeszből áll, ebben érnek be a magok. A növény terjesztésében a hangyák is segédkeznek, ugyanis magjai magas keményítő tartalmúak, így táplálékként szívesen begyűjtik – számolt be Tóth Tímea, gyepvédelmi tanácsadó, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A homoki kikerics toktermése közvetlenül a talajfelszínen helyezkedik el
Fotó: Tóth Tímea / knp.hu

– A magok beérését és a toktermés felnyílását követően a levelei elszáradnak, és a gumó a száraz, meleg nyarat a talaj alatt vészeli át. Ősszel jelennek meg lilás-rózsaszín virágai, szeptemberben lehulló csapadékot követően gyakran nagy mennyiségben.  Élőhelyét tekintve a nyílt és zárt homokpusztagyepeken fordul elő, de sok helyen az eredeti gyepes élőhelyére telepített erdők alatt is fennmaradt a faj. A homoki kikerics Magyarországon fokozottan védett növény, valamint európai közösségi jelentőségű faj is egyben – olvasható a knp.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában