Virtuális valóság

2023.06.02. 19:50

Róma utcáin sétáltak és a tengerben búvárkodtak a kecskeméti Margaréta Otthon lakói

Fontos kísérletbe kezdett a CédrusNet Kecskemét Program és a Digitális Tudásközpont a Margaréta Otthon szakembereinek összefogásával: a virtuális valóság segítségével segítik kimozdulni az időseket a fizikai és szellemi elszigetelődésből.

Horváth Péter

A virtuális valóság segítségével segítik kimozdulni az időseket a fizikai és szellemi elszigetelődésből

Fotó: CédrusNet

A szakemberek két VR, vagyis virtuális valóság szemüveggel látogattak el a Margaréta Otthonba, ahol így több mint 25 bentlakó tehetett városi sétát Róma vagy Prága utcáin, nézhette meg a műemlékeket, gyönyörű tereket, a kirakatokat, az embereket, de a bátrabbak elkalandoztak a svájci hegyekbe vagy a tenger mélyére teknősökkel úszni – tájékoztatott közleményben Molnár Szilárd, a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy mindez egészen új, felszabadító élményt nyújtott, és ha kis időre is, de elfeledtette a fizikai korlátokat, felidézhette a fiatalkori élményeket. Ezekben nem is volt hiány, a bentlakók örömmel osztották meg régi emlékeiket a városokról, a kirándulásokról. Többen kiemelték, nem is gondolták reggel, hogy még aznap eljutnak idegen városokba, tájakra. „Gyönyörű volt a tengerpart, csodálatos volt a víz alatti látvány. Nagyon szép helyeken jártam.” „Voltam már Rómában, és most újra láttam, visszahozta a fiatalkoromat.” „Nagyon tetszett, jó volt, magamat nem láttam, de mintha ott lettem volna” – hangoztak el a délután folyamán.

Forrás: CédrusNet

A Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány üzemeltetésében működő Digitális Tudásközpont a továbbiakban is rendelkezésre áll ilyen kísérleti és akár rendszeres együttműködésekre, hiszen a digitális eszközeik nem csak a fiatalok számára hasznosak, ahogy ez a példa is mutatja. Júniusban újra kitelepülnek a Margaréta Otthonba, és persze keresik az újabb kreatív lehetőségeket az együttműködésre – tette hozzá Molnár Szilárd a közleményben. 

A CédrusNet Kecskemét Program időslátogatói önkéntes munkát végeznek az otthonban, minőségi, társas időt biztosítanak a bentlakók számára. Erre a nagyon fontos tevékenyégre változatlanul szükség van, így kérik, hogy jelentkezzenek önkéntesnek az ilyen tevékenység iránt érdeklődők, még akkor is, ha hetente csak pár órát tudnak erre fordítani.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában