Tass

2023.06.05. 16:12

Németh Gábor: egyetlen nemzet sem kért bocsánatot tőlünk

Mint minden évben, idén is megemlékeztek a tassiak a trianoni békediktátumról, ezúttal a református templomban a 103. évforduló alkalmából. A műsort az önkormányzat és a Tassi Helytörténeti Egyesület szervezte, amelynek két tagja, Bálint Sándorné és Neszményiné Gubacsi Erzsébet állította össze a műsort.

Gulyás Sándor

Németh Gábor tassi polgármester

Fotó: Beküldött fotó

Fazekas Regina, Naszvadi Judit, Papp Nóra és Tári Bertalan Kristóf előadásában versekkel, a Dalos Pacsirták énekkarának dallamaival emlékeztették a szép számú közönséget a tragikus esemény következményeire. Németh Gábor polgármester beszédében kiemelte, hogy a tudatos „gyilkossági kísérlet” és a gyógyíthatatlan sebek ellenére az ország Trianon után húsz év alatt talpra tudott állni a két világháború közötti nemzetépítő kultúrpolitikának, oktatási elveknek köszönhetően. 

– Ezt a folyamatot 1949-től a diktatórikus politikai rendszer mélyen elítélte. Máig hatóan gúny tárgyává tette a Horthy-korszak hazafiságát, magyar identitását. Ez a szemlélet igen mélyen, alapjaiban mérgezi ma is a lakosság egy részének – az újabb generációknak is – a gondolkodását, amit erősít az uralkodó liberális világfelfogás. A magyar nemzet történelme során főnixmadár módjára többször feltámadt. 

Világhatalmak dőltek össze, tatár, török, labanc, náci, szovjet birodalom. 

Napjainkban a globális pénz- és ideológiai hatalom is végnapjait éli. A mai nap nemzetünk legfájdalmasabb gyásznapja, nemcsak az összetartozás napja, hanem egyben a tartozás napja is. Részben azért, mert az anyaország 1945 után hosszú évtizedekre cserbenhagyta az elszakított részek magyarjait. Másrészt azért, mert az elmúlt 103 évben senki, egyetlen nemzet sem kért bocsánatot tőlünk. Se a döntéshozók, se a rablott országrészek új gazdái. Ezzel együtt megbocsátani keresztényi kötelesség. Megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér. A bocsánatkérés után aztán talán meg tudunk bocsátani. Megbékélni soha nem lehet, amíg a rablott területek és annak magyarjai nem kapják meg a nekik járó jogokat, melyek annak idején rögzítve lettek a diktátumba – emelte ki a szónok. 

A beszéd után emléklapot, ajándékot kaptak a műsor szervezői, szereplői. A megemlékezés a templomban a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget, majd a Millenniumi Parkban lévő emlékművet koszorúzták meg a résztvevők.

A Millenniumi Parkban lévő emlékművet koszorúzták meg az ünnepség végén
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában