Szent László ÁMK

2023.06.21. 14:34

Megkezdődtek a szakmai érettségik Baján – galériával

A Szent László ÁMK végzős tanulói szerda reggel megkezdték szakmai szóbeli érettségit. Az egészségügyben és vízügyi ágazatban tanulóknak az általános érettségi tantárgyakon túl még szakmai tantárgyból is vizsgázniuk kell.

Márton Anna

Megkezdődött a szakmai érettségi

Fotó: Kapott fotó

 – Szerdán reggel a 12. a osztály kezdte meg az érettségi vizsgát, ők a kifutórendszerű szakgimnáziumi osztályunk. Kétféle szakmában, egészségügyben és vízügyi ágazatban tanultak eddig. Nekik az ötödik kötelezően választható tantárgyuk a szakmai tárgy. Kicsit szűkebb az érettségi tantárgyak palettája, mert itt minden tantárgy vagy kötelező, vagy kötelezően választható, de az csak egyféle – mondta hírportálunknak Berkó Rózsa, a Szent László ÁMK Középiskolája igazgatóhelyettese. A jelenleg érettségiző fiatalok az utolsók, akik abban a rendszerben tanulnak, amikor még eldönthetik, hogy maradnak ötödévre és megszerzik az OKJ-s képesítést vagy elmennek felsőoktatásba tanulni, illetve a munkaerőpiacon próbálják ki magukat.

A sikeres vizsgázók érettségi bizonyítványt kapnak, ugyanolyan dokumentumot, mint a gimnazisták. Plusz záradékként szerepel viszont a bizonyítványban az egészségügyisek részére a kisegítő ápoló munkakör, a vízügyi technikusoknak pedig a gátőr.

Berkó Rózsa igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy a végzősök között szép számmal vannak emelt szintű érettségizők, akik főleg szakmai tantárgyakból választották az emelt szintet, de van angol emelt érettségis is.

Bögi Emma is a szakérettségire várakozott ottjártunkkor, elmondta, hogy nagyon sokat tanult, de kicsit izgul a vizsgától.

– Úgy érzem minden tőlem telhetőt megtettem, büszke vagyok magamra, hogy így kitartottam a tanulás mellett, remélem, hogy jól sikerül majd – mondta a fiatal diáklány.

Kajtár Hajnalka, a végzős osztály szülői munkaközösség vezetője, Fehér Levente édesanyja a baon.hu-nak részletezte a szülők feladatát. Az érettségi ideje alatt azt vállalták, hogy a különböző termekben, ahol várakoznak a vizsgázók vagy a vizsgáztatók, folyamatosan rendelkezésre álljon inni- és ennivaló, kávé, üdítő, ezzel is segítve az érettségizők és az érettségiztetők életét.

– Nagyon izgulunk. Ilyenkor több minden kavarog az emberben. Az a kisgyerek, akit még nemrég elsősként hoztam be az iskolába, és kötöttem neki az elsős szent lászlós nyakkendőjét, ma reggel úgy kötöttük, hogy szóbeli érettségire jött, és ez a 12 év mintha egy pillanat alatt elrepült volna – osztotta meg érzéseit Kajtár Hajnalka.

A szakérettségik két napon át zajlanak a Szent László ÁMK szakgimnáziumának tanulói részére, az eredményeket csütörtök délután várhatóan már megkapják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában