Erős kötelék

2023.06.02. 11:37

Megerősítették Kalocsa és német partnervárosa kapcsolatát

A II. Kalocsai Népművészeti Fesztivál fő attrakcióját, a néptáncegyüttesek felvonulását követően ünnepélyes keretek között erősítették meg Kalocsa és német testvérvárosa, Kirchheim unter Teck 33 éve fennálló partnervárosi kapcsolatát.

Zsiga Ferenc

A képen balról: Dr. Filvig Géza és dr. Pascal Badert polgármesterek írták alá a dokumentumot

Fotó: Zsiga Ferenc

Az eseményen dr. Filvig Géza németül, majd magyarul mondott ünnepi beszédet, külön köszöntve dr. Pascal Badert, Kirchheim főpolgármesterét, a vezetésével érkezett delegáció tagjait, Heinrich Brinker, Dieter Hoff és Sabine Lauterwasser városi tanácsosokat, valamint Valka Károlyt, Kúla, Kalocsa vajdasági testvérvárosa alpolgármesterét.

Válaszbeszédében dr. Pascal Bader rámutatott: a mostani testvérvárosi találkozó kiváló lehetőséget biztosít a két város partnerkapcsolatának megerősítésére és kulturális kötelékeinek elmélyítésére, amely 1990. május 9-én köttetett Kirchheim-ben, majd 1991. május 5-én Kalocsán is megerősítették a partnerséget. Az együttműködés keretében mély barátság alakult ki a két város, annak szervezetei és lakói között. Kirchheim unter Teck főpolgármestere kiemelte: a partnerkapcsolat nem sokkal a vasfüggöny leomlása után született, ezzel is az európai közösségi érzés fontos alapkövét rakták le.

A városvezető méltatta az iskolák közötti cserekapcsolatokat, melyek révén a kalocsai és a kirchheimi diákok jobban megismerhetik egymást, egymás lakóhelyét, és leküzdve a kulturális és nyelvi különbségeket, tartós barátságok köttetnek, ezzel is hozzájárulva az európai együttműködéshez. Dr. Pascal Bader végezetül hitet tett a két település közti kapcsolat folytatása mellett.  

A beszéd elhangzását követően a két városvezető kézjegyével látta el a testvérvárosi kapcsolatot megerősítő dokumentumot. A díszes okirat átvételét kézfogás kísérte, dr. Filvig Géza egy kalocsai porcelán tányért, dr. Pascal Bader egy testvérvárosi plakettet adott át az esemény emlékére.  

Kalocsa a rendszerváltoztatás időszakában a két település sportolói, magánszemélyek között kialakult barátságot hivatalosan is partnervárosi rangra emelte a németországi Baden-Württemberg tartományhoz tartozó Kirchheim unter Teck várossal. Az eltelt több mint három évtizedben számos találkozó jött létre a két város vezetése és civil szervezetei között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában