Bács-Kiskun

2023.06.30. 11:57

Lezsák Sándor Türkmenisztánba látogatott

Lépésről-lépésre fejlődik a Magyarország és Türkmenisztán együttműködése kulturális, humanitárius és különösen oktatási téren – olvasható abban a közleményben, amit az Országgyűlés sajtófőnöke adott ki Lezsák Sándor türkmenisztáni látogatása után.

Vajda Piroska

Lezsák Sándort fogadták Türkmenisztánban

Fotó: Lezsák Sándor Facebook-oldala

Az Országgyűlés alelnöke Sultan Raev, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete főtitkárának meghívására Asgabatban részt vett a szervezet 30 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozat zárókoncertjén. 

Szilágyi Zoltán arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy Lezsák Sándort szerdai, türkmenisztáni látogatása során fogadta Dunyagozel Akmuhammedovna Gulmanova, Türkmenisztán Medzsliszének elnöke, akivel a kétoldalú kapcsolatok, és azon belül is a parlamenti együttműködés lehetőségeinek, valamint az oktatási kooperációnak a kérdéseit tekintették át.

Fotó: Lezsák Sándor Facebook-oldala

A közlemény szerint Lezsák Sándort fogadta Vepa Hajiyev türkmén külügyminiszter-helyettes is, akivel a találkozó során megvitatták a magyar-türkmén kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseit politikai, diplomáciai, kulturális és humanitárius területeken. Egyetértettek abban, hogy a legmagasabb szintű találkozók hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez, s hangsúlyozták Orbán Viktor miniszterelnök június elején tett hivatalos látogatásának szerepét. A tájékoztatás szerint Vepa Hajiyev kiemelte, hogy erősíteni szeretnék a parlamentközi együttműködést a magyar Országgyűléssel.

Az Országgyűlés alelnöke tárgyalt Sultan Raevvel, a TÜRKSOY főtitkárával is, akivel a kulturális együttműködés folyamatban lévő projektjeit tekintették át. Lezsák Sándor találkozott továbbá Akmirat Rejebovval, a Petőfi-műfordító verseny türkmén győztesével és családjával – olvasható a közleményben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában