Elismerések

2023.06.08. 18:56

Kistelepülések pedagógusait díjazták Petőfiszálláson – galériával

Magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseként három kistelepülésen dolgozó pedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat csütörtökön a petőfiszállási kegyhelyen megrendezett ünnepségen. A díjazottak több évtizede magas színvonalon szolgálják közösségüket és alkotnak maradandót.

Vajda Piroska

A képen (balról): Takács István Sándorné, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Pintér Julianna, a Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola nyugalmazott igazgatója és Fischer Róbert, a kunszállási és fülöpjakabi római katolikus egyházközség hitoktatója

Fotó: Vajda Piroska

A Pedagógusok a kistelepülésekért díjat 2017 óta olyan, a térséghez tartozó kistelepüléseken élő és tevékenykedő pedagógusok részére adományozzák, akik több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében és a közösségi értékteremtésben. Nagy hangsúlyt fektettek a diákok felzárkóztatására, segítettek a továbbtanulásra való felkészítésben és a tanórán kívüli foglalkozások keretében elismerése méltó munkát folyattak. 2017 óta eddig 14 település 21 pedagógusa részesült a díjban – ismertette az ünnepség megnyitóján Rádi Györgyi, a petőfiszállási iskola igazgatója. Elmondta, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Fórum Egyesület 150 ezer forint összegű pénzjutalommal járó díjat Lezsák Sándor országgyűlési képviselő azzal a céllal alapította, hogy elismerjék a kistelepülési pedagógusok iskolateremtő és iskolamegőrző tevékenységét, a kistelepülések érdekében végzett munkát. 

A díj egyben emléket állít Dobos Krisztina, az Antall-kormány közoktatásért felelős helyettes államtitkár életművének is.

Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte a díj szellemi alapítójának, Dobos Krisztinának az érdemeit. Mint mondta, Dobos Krisztina képes volt átlátni a 80-as évek magyar és egyben Kárpát-medencei iskolavilágát. Nagyon jól érzékelte, hogy nemzeti felemelkedésünk mozgató erőtere ott van a falvakban, a kisebb településeken, a családokban, a tanyákon. Hozzátette, a róla elnevezett díjat eddig 21 pedagógus kapta meg, de százával kellene elismeréseket adni szerte a Kárpát-medencében. Azt is elmondta, hogy jövőre óvodapedagógusokat díjaznak.

Pintér Julianna, a Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola nyugalmazott igazgatója (jobbra)
Fotó: Vajda Piroska

A Pedagógusok a kistelepülésekért díjat elsőként Pintér Julianna, a Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola nyugalmazott igazgatója vehette át.

Méltatásában elhangzott, hogy az elmúlt negyven évben az oktatás és a nevelés különböző területeit sokféle szemszögből tekintette át feladatainak és beosztásainak köszönhetően: tanítóként, osztályfőnökként, napközis nevelőként, fejlesztő pedagógusként, táborvezetőként, munkaközösség-vezetőként, minőségbiztosítási- és mérési vezetőként, igazgatóhelyettesként, valamint igazgatóként. 

Pintér Julianna nevéhez számtalan innováció fűződik. 

Szakmai, módszertani újításai az eltelt 40 év folyamán mindig azt bizonyították, hogy az általa megtervezett lépések a helyi iskola és a helyi közösség érdekeit szolgálják. Értékteremtő munkájának legfőbb bizonyítéka az, hogy elképzelései hosszútávon is működnek – hangsúlyozta Máté Sándor, a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója, a díj védnöki testületének tagja.

Takács István Sándorné, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa (balra)
Fotó: Vajda Piroska

Ezt követően Takács István Sándorné, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa vehette át az elismerést. Laudációját dr. Kása Zsuzsanna, a félegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója ismertette. Elmondta, Takács Istvánné Jutka 42 éve hűséges dolgozója a petőfiszállási iskolának. A hosszú évtizedek alatt kiemelt szerepet vállalt az alsó tagozatos tanulók oktatásában, sok-sok petőfiszállási diák köszönheti neki az írás-olvasás tudományának megszerzését. Az iskolai élet aktív résztvevőjeként helyt állt a tanítás melletti versenyek szervezésében. Egész pedagógusi pályája során – az oktatás összetett feladata mellett – kiemelten kezelte a gyermekek nevelését. Mindig készen állt tanácsaival és személyiségével a tanítványok nevelésére, a helyes magatartásformák megtanítására. 

A hosszú évek során folyamatosan szem előtt tartotta saját pedagógiai fejlődését is, továbbképzések állandó résztvevője volt. 

Elkötelezett a testnevelés és sport megszerettetésében. Nemcsak az iskolai élet kiemelkedő szereplője, hanem a települési rendezvények lelkes segítője is. A civil szervezetek tajgaként minden közösségi munkában szívesen részt vállal.

Fischer Róbert, a kunszállási és fülöpjakabi római katolikus egyházközség hitoktatója (balra)
Fotó: Vajda Piroska

Harmadikként Fischer Róbert, a kunszállási és fülöpjakabi római katolikus egyházközség hitoktatója vette át a díjat. Érdemeit Olajos István, lakiteleki iskolaigazgató ismertette. Elmondta, Fischer Róbert 2004-től oktatja és neveli a kunszállási és fülöpjakabi egyházközség diákjait feleségével, Krisztinával együtt, aki maga is hitoktató. Róbert a gyerekekért él. 

Évente megszervezi az adventi délutánokat, a pásztorjátékot, a hittanos tábort. 

A liturgikus évnek megfelelően különféle játékok által ösztönzi diákjait az egyházi életbe való bekapcsolódásra, a szentmiséken való részvételre, keresztút végzésére, ministrálásra, felolvasásra. Évente felkészíti a diákokat az első szentáldozásra, bérmálás szentségének felvételére. Diákjai rendszeresen kiváló eredménnyel vesznek részt az egyházmegyei hittanversenyeken. Fischer Róbert a Kiskunfélegyházi Espereskerület hitoktatási felelőseként tagja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Kateketikai Biztosságának. 2019-ben hitoktatói munkájának elismeréseként dr. Bábel Balázs érsek Koszter-díjjal tüntette ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában