Könyvbemutató

2023.06.21. 10:48

Kecskeméten emlékeztek meg a Csiperó atyjáról, Farkas Gáborról – galériával

Kecskemét neve három évtizede egybeforrt a Csiperó gyermekfesztivállal, melynek megálmodója és megvalósítója Farkas Gábor sokak életére volt pozitív hatással. Sajnos a nem mindennapi művelődési szakember már hat éve nincs közöttünk, de barátai ma sem feledik. Születésének 80. évfordulóján a könyvtárban mutatták be a Lámpagyújtogató című kötetet, mely róla szól a barátai szemén át.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti könyvtárban mutatták be a Lámpagyújtogató című kötetet

Fotó: Bús Csaba

Nagyon sok olyan család él ma Kecskeméten, vagy környékén, akik részesei lehettek a Csiperó életérzésnek az elmúlt három évtizedben. A gyermektalálkozó rengeteg pluszt adott hozzá a résztvevő magyar gyerekek életéhez, mely örök élményként marad fenn. Mindez köszönhető Farkas „Csiperó” Gábornak, aki a kilencvenes évek elején kitalált a Csiperót, megvalósította, kitartott és küzdött érte élete végéig. 

Farkas „Csiperó” Gábor váratlanul 2017 májusában elhunyt. A napokban lenne 80 éves, ennek és munkássága tiszteletére barátai, tisztelői egy könyvet írtak. A Lámpagyújtogató című kötetet kedden mutatták be Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. A könyvből befolyt összeget a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület által a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda fejlesztésére ajánlják fel.

Farkas „Csiperó” Gábor 1943. június 21-én született. A hazai és a nemzetközi civil élet, művelődési, ifjúsági és szociális ügyek örök mozgatója volt. Ahogyan a kötet felelős szerkesztője, dr. Kriston-Vízi József mondta: vele együtt lenni, beszélgetni és hallgatni hacsak egy rövid időre is sokaknak egy életre meghatározó élmény, nem erőszakolt útmutatás volt. Tartást adott jó és kevésbé kedvező időkben.

A könyvbemutatón először régi interjúkkal megidézték Farkas Gábort, majd barátai elevenítették fel a vele való közös emlékeiket. 

Kriskó János televíziós riporter elmondta: a nyolcvanas években még diákként találkozott vele először, sok kedves emléket őriz róla. Szabó Sándor egykori tévés főszerkesztő, tárogatóművész pedig elárulta, először az idősebb Farkas Gábort ismerte meg, aki a tanítója volt Dunapatajon.

Egykoron a megyeházán dolgozó Pető István ott volt a Csiperó születésekor. A kilencvenes évek elején egy megyei folklór fesztiválon ismerte meg Farkas Gábort, aki akkor vázolta neki ötletét a gyermekfesztivál kapcsán.

Kiss János nyugalmazott evangélikus lelkész volt a Csiperó gyermekfesztivált szervező Európa Jövője Egyesület első elnöke. Megjegyezte, bár váratlanul érte, de szívesen fogadta az elnöki posztra való felkérést. Támogatandónak tartotta a gyermektalálkozó ötletét. Ugyanakkor egyházi személyként a becsületességet, a tisztességet is képviselte, melyre az érkező külföldi csoportok kisorsolásánál szükség is volt, hiszen számos fogadó magyar iskola ragaszkodott volna ahhoz, hogy nyugatról jövő gyerekcsoportot kapjanak. 

Mindvégig kitartották amellett, hogy a sorsolás útján született eredmény alapján fogadják a külföldi vendégeket az iskolák. 

Kecskemét neves Ybl-díjas építésze, Farkas Gábor már fiatalon összebarátkozott – feleségeik révén – Farkas „Csiperó” Gáborral. A könyvbemutatón mesélt azon vicces esetekről, amikor az évtizedek alatt összekeverték őket névazonosság miatt. Ezekről bővebben a könyvben is olvasható a Barátság azonos névvel című írásban. 

Farkas „Csiperó” Gáborról a barátai írták meg a könyvet

Libor Zoltán, a kötet elindítója is részt vett a pódiumbeszélgetésen. Hozzátette: atyai barátság fűzte „Csiperó” Gáborhoz. 2010-es évek elején munkakapcsolatba került vele, a városházán dolgozott civil- és ifjúsági referensként. Barátsággá nőtte ki magát kapcsolatuk. A 74. születésnapja előtt nem sokkal egy vasárnap felhívta, hogy írja meg az életművét a 75. születésnapjára. Megbeszéltek egy szerdai találkozót. Másnap azonban jött a hír, hogy az éjszaka folyamán váratlanul elhunyt. 

Hat évvel később jött az ötlet, hogy készüljön el a könyv, melyet most a barátai írtak meg róla, a munkásságáról, mindarról a szellemiségről, amit ő adott Kecskemétnek, a kecskemétieknek. 

Szilágyi Áron dorombművész, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője is felidézte a közös munkájukat, barátságukat, mely 2010-ben kezdődött el. Az emlékek megidézése során kiemelte: Farkas Gábor mindig pörgött, lelkesen végezte munkáját. Fiatalosan gondolkozott, tudta, milyen közösségteremtő dolgokra van szükség a városban. Amit kigondolt, nemcsak kimondta, de meg is csinálta. Sok-sok emléke van arról, hogy Európát járva egy-egy jó példát látva azonnal beindult a fantáziája, és rögtön cselekedett is a megvalósulásáért. Mindig azt mondta, ha probléma van, nem kell izgulni, a megoldást kell keresni, aktívan. 

A pódiumbeszélgetés után tisztelői, további barátai, munkatársai idézték fel a vele való közös munkát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában