Múzeumok Éjszakája

2023.06.26. 09:42

Egymásnak adták a kilincset a múlt emlékei iránt érdeklődők Kerekegyházán – galériával

Második alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz a kerekegyházi Faragó Ferenc. A város központjában található Néprajzi, Ipar- és Helytörténeti Magángyűjtemény anyagára nagyon sokan kíváncsiak voltak.

Gulyás Sándor

Fodor Miklós fiával patakaparókat készített a kerekegyházi Múzeumok Éjszakáján

Fotó: Gulyás Sándor

Faragó Ferenc magángyűjteménye ma már több ezer darabot számlál, közöttük nagyon sok ritka és értékes darab is megtalálható. Ilyenek például a konyhai eszközök, a kovács- és a takácsszakmához köthető szerszám. Számos ritkaság, például az első világháború idején készült vasmozsár, vagy az első húsdarálók egyike, illetve annak elődei a kolbászhús daraboló balták. 

– A telken lévő istálló épületét közösségi helyiséggé alakítottam, majd a kocsiszín következett. Itt kapott helyet a gyűjtemény egy része, a kovácsszerszámok a műhelyem sarkába kerültek. Az eszközökből az udvarra is jutott bőven. A tárgyak fele helyhiány miatt jelenleg még raktárban van. A közeljövő tervei között szerepel, hogy egy működő skanzent alakítok ki a telkemen, külön-külön bemutatva a szakmákat, a falusi és mezővárosi életkörülmények között élő emberek mindennapi munkaeszközeit – mondta el a baon.hu érdeklődésére Faragó Ferenc.

A Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők a vizuális élmény mellett hasznos tudást is szerezhetnek a kerekegyházi Néprajzi, Ipar- és Helytörténeti Magángyűjteményben a házigazda jóvoltából. A rendezvény vendége volt az erdélyi származású patkolókovács, valamint Beliczai János kecskeméti gyógynövényes.

– Családomban mondhatni mindenki lovakkal foglalkozott. Magam a kovács mesterséget választottam, a mesterlevelet harminc éve szereztem meg szülőhelyemen az erdélyi Székelyszentléleken. Kifejezetten lópatkolással foglalkozom, mobil műhelyemmel járom az országot, külföldön is megfordultam, négy évet töltöttem Németországban. 

A szakma számos kihívást tartogat nap mint nap, mivel nincs két egyforma ló és egyforma pata. A mesterség sajnos kihalófélben van, örömömre szolgál, hogy van aki továbbviszi a stafétát fiam személyében –

 sorolta Fodor Miklós, aki fiával Honorral patakaparókat készített a kerekegyházi Múzeumok Éjszakáján.

A kecskeméti gyógynövényes egészségünk megőrzésének fontosságára hívta fel az érdeklődők figyelmét, amiben nagy szerepe lehet a gyógyteáknak is.  – Első teakóstolónkat a megyeszékhelyen tartottuk az Orvos- és Gyógyszerészet-történeti Múzeumban, ugyancsak a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében. Meglepetésünkre, a vártnál nagyobb volt az érdeklődés, közel ezren ízlelték meg gyógynövényből készült italainkat. Kerekegyházára három félét hoztam el, zsálya, diófalevél és menta teát, amit újabban a méz mellett édesgyökérrel ízesítek – mondta el a baon.hu érdeklődésére Beliczai János.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában