Hunyadi könyvek

2023.06.03. 06:50

Bán Mór író volt a Hunyadi Pódium első vendége Kecskeméten – galériával

A Hunyadivárosi Közösségi Házban elindult a Hunyadi Pódium, amelyen időről időre írókat, művészeket, politikusokat szólaltatnak majd meg. Az első alkalmon a Hunyadi könyvek írójával, Bán Mórral találkozhattak a jelenlévők. A beszélgetést Németh Ernő újságíró vezette.

Lizik-Varga Katalin

A Hunyadi Pódiumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Hunyadivárosi Közösségi Házban élők találkozhassanak írókkal, művészekkel vagy politikusokkal

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Pászti András, hunyadivárosi önkormányzati képviselő nyitotta meg a Hunyadi Pódium első alkalmát a Hunyadivárosi Közösségi Házban. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a városrészben elindult egy olyan kezdeményezés, ami eddig nem volt. Ugyanis a Hunyadi Pódiumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az itt élők találkozhassanak és beszélgessenek majd írókkal, művészekkel vagy politikusokkal. 

Az első vendég Bán János, írói nevén Bán Mór, a Hunyadi-regények szerzője volt, akinek az első folytatásos kisregényét pontosan 40 évvel ezelőtt publikálták a Petőfi Népe lapban. 

Mint mondta, ez volt az első lépések egyike, ami abban segítette őt, hogy az írói pályát választotta. 

Bán Mórral a Hunyadi könyvekről és a regénysorozat alapján készülő tízrészes filmsorozat kulisszatitkairól beszélgettünk. 

– A magyar történelem eseménydús történéseiből bőven lehet válogatni. Vajon Bán Mór miért döntött annak idején a Hunyadiak mellett? 

Mint mondta, amikor elhatározta, hogy jó lenne egy történelmi regénysorozatot megírni és megjelentetni, akkor valójában a bőség zavara volt a legnagyobb gondja.  

– Annyira gazdag a történelmünk és annyi kevéssé ismert korszaka van, hogy tényleg nehéz volt kiválasztani – hangsúlyozta. 

Mint mondta, a Hunyadiak három nemzedékének a története az még azért a felemelő dicsőséges múlt. Úgy gondolta, hogy az ő példájukon keresztül tolmácsolni tudja azt, amire ma is nagyon nagy szükségünk van: példaképeket tud bemutatni, meg azt a mentalitást is, ami szemlélti, hogy ezek az emberek hogyan is küzdöttek, hogy az országot újra és újra megmentsék. 

Bán Mór szerint akkor sem volt jobb a helyzet, mint ma. 

– Tulajdonképpen a mai állapotaink, a magyar történelemben messze a legjobb állapotokat jelentik, csak ezzel nem vagyunk tisztában, mert nem ismerjük eléggé a múltat

 – hangsúlyozta. 

Éppen ezért tartja fontosnak, hogy megismerjük azt, hogyan éltek fél ezer évvel ezelőtt az őseink, hogyan viszonyultak a nehézségekhez. 

– A semmiből felemelkedett Hunyadi család három nemzedékének a története annyira mélyen jellemzően magyar történet, hogy azt gondoltam, hogy nemcsak a 15. századra jellemző ez az egész eposz, hanem elmond nagyon sok mindent rólunk – tette hozzá az író.  

Hangsúlyozta: azt gondoltam, hogy ez a három nemzedék, nagyon gyönyörűen ki fog rajzolni egy képet, ami önmagában is nagyon jó és izgalmas történet. Másrészt pedig rengeteg ismétlődő tanulságot hordoz magában. 

A Hunyadi család történetét feldolgozó történelmi regénysorozat a fiatalokat és az idősebb korosztályt is magával ragadta. A regény sorozatnak köszönhetően a történelmet kevésbé ismerők is egyre jobban megkedvelik ezt a korszakot. Bán Mór úgy véli, hogy fontos a múltunkat kicsit közelebb hozni magunkhoz, mert elidegenítettek a saját múltunktól minket. A múltunkkal való könnyű azonosulás nélkül nagyon nehéz helyt állni a jelenben – magyarázta. 

A regény megírásához nagy kutatómunkára volt szükség. A Hunyadiak korszakát Bán Mór már lassan 30 éve kutatja, hogy hiteles maradjon és vissza tudja adni megfelelően a korszak hangulatát. 

A Hunyadi-regények megfilmesítése egy újabb mérföldkő az író életében. 14 évvel ezelőtt kezdődött a film előkészítése, a tíz részes nemzetközi sorozat forgatása pedig körülbelül egy éve indult. 

3 éven át írta a forgatókönyvet egy stáb, akiknek nagyon nehéz dolguk volt Bán Mór szerint, ugyanis a regénysorozatból sok minden nem fog beleférni a filmsorozatba.  

– Íróként döbbenetes élmény a regényem megfilmesítését látni, szinte felfoghatatlan 

– mondta az író. Meggyőződésem az, hogy a magyar nézők mellett érdekelni fogja a világ többi részén élő embereket is, mert ez egy jó történet. Nagyon szeretnénk, hogy ez a film eljusson a világ minden részére, hogy tudják meg mások is, hogy itt Európában voltak olyan fordulópontok, amik nélkül nem lenne Európa az ami ma, és ezt elsősorban nekünk köszönhetik – tette hozzá az író. 

Amíg a film elkészül, addig is lesz mit olvasnunk, ugyanis a Könyvhéten jelenik meg a Hunyadi-regények következő része az Angyal a kapuk felett című kötet, amely 2023. június 12-től lesz kapható majd a könyvesboltokban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában