Adomány

2023.06.27. 19:12

Balog Zoltán református püspök ajándékkal lepte meg a lakiteleki és a nyárlőrinci gyülekezetet

A koronavírus megjelenésével új helyzet állt elő sok téren, így az egyházaknak is sok mindenben alkalmazkodniuk kellett. A világjárvány megjelenése előtt a református gyülekezetekben az úrvacsora alkalmával a hívek egy kehelyből itták a bort, néhány esetben pedig – például azok, akik betegek voltak – használtak kis kelyheket is. Viszont ez a sokéves hagyomány mára úgy tűnik, fokozatosan megváltozik. A szükséghelyzet és a korlátozó intézkedések idején először csupán online volt lehetőség az úrvacsorai közösség gyakorlására, később pedig a kehely helyett egyszer használatos kis poharakban osztották a híveknek az úrvacsorai bort. 

Lizik-Varga Katalin

Ajándékkal lepte meg a lakiteleki és a nyárlőrinci gyülekezetet Balog Zoltán református püspök

Fotó: Kókai Géza

A különböző fertőzések terjedésének megállítása érdekében ma már több gyülekezet döntött amellett, hogy kis kelyheket használ az úrvacsora kiszolgáltatására. Néhol maradtak az eldobható poharak, másutt pedig beszereztek kis fém, kerámia- vagy porcelánkelyheket, melyeket nemcsak egy alkalommal, hanem évekig tudnak majd használni. 

A Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközség is az ilyen kis kelyhek beszerzése mellett döntött, azonban meglepetésükre még a vásárlás előtt a hőn áhított edényeket megkapták ajándékba. 

Fotó: Kókai Géza

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke 120 darab kis kelyhet adott át a gyülekezetek lelkészének Kókai Gézának. Az ünnepélyes átadón jelen volt a Dunamelléki Református Egyházkerület hét esperese is. 

A Magyarországi Református Egyház zsinatának az ajándékát, a lakiteleki és a nyárlőrinci hívek egyaránt fogják használni. A Hollóházi Porcelángyár által készített úrvacsorai kelyheket újkenyér ünnepén veszik használatba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában