Kecskemét

2023.06.14. 13:00

Ballagási virágcsokrok: Boros Attila kecskeméti virágkötő mester mesélt a trendekről

Közelegnek az általános iskolai ballagások, és vannak intézmények, ahol már múlt héten elbúcsúztak a végzősök. Ezen alkalmakra ma már kevesebb virágcsokrot visznek a ballagó nyolcadikosoknak a ceremóniára, sokkal inkább az otthoni ünneplésre érkeznek meg a rokonok, barátok különleges virágkölteményekkel.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Attila Virágszalon csokra

Fotó: Bús Csaba

A ballagási virágcsokor trendekről Boros Attilával, a kecskeméti Attila Virágszalon egyik tulajdonosával beszélgettünk a napokban. 

– Történtek változások a ballagási virágcsokrok terén az elmúlt években, évtizedekben. Az azonban továbbra is jellemző, hogy a középiskolai ballagásokra sokkal több virágot vásárolnak, mint június közepén az általános iskolaiakra – mondta az elején az ismert virágkötő mester, aki a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke is.

– Egy névnapi, szülinapi vagy éppen anyák napi virágcsokorral ellentétben egy ballagási csokornak a funkciója az elsődleges, így e téren megjelenésükben nem sokban változtak, nem követik a virágkötészeti trendeket, inkább a csokor összetétele, ami trendkövető az új faták megjelenésével. A fiú és lány ballagási csokor között azonban ma már van különbség. A fiúknak hosszúkás formába kötjük, férfiasabb virágokból, például flamingóból, proteából, heliconiából, bogyós virágokból. Kevesebb színnel is dolgozunk, leginkább bordó, zöld és fehér színekkel. A lányok csokra viszont sokkal gazdag színvilágot képvisel, kiemelten rózsaszínt és pinket, s inkább kéve vagy mezei csokor jellegűre kötöttek. Lehet benne pünkösdi rózsa, liziantusz, rózsa, kamilla, sóvirág, boglárka, hortenzia – tette hozzá Boros Attila, majd további érdekességeket osztott meg.

– Mi a virágok hatvan százalékát egy holland virágtőzsdén keresztül vásároljuk meg hazai importőröktől. A magyar virágok is szépek, de például ballagások idejére még nem fedik le a teljes kínálatot, amire nekünk szükségünk van. 

Például a rózsákat Dél-Amerikából kapjuk, amelyek már teljes pompában ragyognak, ráadásul két hétig szépek a vázában 

– árulta el a szakember.

– Míg 10 éve vagy még régebben a ballagók keze roskadozott a virágcsokroktól, mára ez alább hagyott, és csak egy-két csokorral ballagnak. Előzetesen egyeztetve a családdal inkább otthonukba vagy az étterembe viszik az ajándékvirágokat. Ez nem feltétlen virágcsokor, sokan választják a táskába vagy dobozba kötött virágokat, virágkompozíciókat, melyek úgynevezett tűzőhabba tűzött élő virágok, hosszan tartósak, ráadásul nincsenek kitéve a tűző napnak sem a ballagás ideje alatt. Mi, virágkötők is jobban örülünk ennek, mert nem sérülnek a virágok a ballagási menetelés során – jegyezte meg a virágkötő mester.

A ballagási csokrok ára jelenleg 7–8 ezer forint körül mozog, persze ettől lehet valamivel olcsóbb és sokkal drágább is, az igényektől függően. 

– Az elmúlt években – a Covid, majd a magas infláció eredményeképpen – csökkent a virágvásárlások száma, azonban vannak alkalmak, amikor mindezek ellenére nagy a kereslet. Ilyenek a ballagások, az anyák napja, egy névnap vagy születésnap. Az emberek ilyenkor nem sajnálják rá a pénzt, örömmel rendelnek csokrokat – mondta Boros Attila, majd egy kis kitekintést nyújtott a szomszédos országok trendjeire.

– A környező országokban hozzánk hasonlóan divat a ballagási virágcsokor, mint például Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában vagy Romániában. Hozzátenném, a románoknál kimondottan nagy népszerűségnek örvend ez az ünnep, virágok tekintetében, főként csokrokat kérnek ballagásokra, de azokból jó sokat – mondta Boros Attila, és végén szólt még a virágkötészeti trendekről.

– Bár a ballagási csokrok terén a divat állandósult, a már említett többi ünnepi alkalmakra kötött virágoknál azonban folyamatosan változik a virágkötészeti trend, melyet mi magunk is folyamatosan követünk vásárlóink örömére és elégedettségére – tette hozzá végül a virágkötő mester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában