Kerekegyháza

2023.06.13. 11:18

Az égbolt és a föld ihleti meg N. Sebestyén Katalint – galériával

N. Sebestyén Katalin festőművész, festőmester volt a vendége a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjának. A nemzetközileg ismert és elismert alkotó képeivel és verseivel mutatkozott be Kerekegyházán.

Gulyás Sándor

N. Sebestyén Katalin leginkább a csillagászati témákat részesíti előnyben. Képeihez még az amerikai űrkutatási hivataltól is kap űrteleszkóp felvételeket.

Fotó: Gulyás Sándor

N. Sebestyén Katalin már gyermekként érdeklődött a művészetek iránt. Festeni azonban csak később, egy családi tragédiát követően kezdett. Az alkotómunka nagy segítséget jelentett számára a lelki trauma feldolgozásában. Karrierje üstökösként ívelt felfelé, munkáit számos díjjal ismerték el itthon és külföldön egyaránt, képeit tudományos és egyetemi oktatás keretében is hasznosítják. Dr. Horváth Gábor professzor, az ELTE a biofizikai tanszékének vezetője előadásai prezentációjaként használja festményeit.

– Komoly betegség után lettem rokkant nyugdíjas. Ekkor kezdtem el festeni és a költészettel foglalkozni autodidakta módon. Első mentorom Fábián Gyöngyvér Derkovits-díjas festőművész volt. Ő biztatott arra, hogy folytassam, hiszen őstehetség szunnyad bennem. Később elvégeztem a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumot, néhány évvel később a díszítőfestő szakot is – idézte fel pályájának kezdetét a művésznő.

N. Sebestyén Katalin leginkább a csillagászati témákat részesíti előnyben. Képeihez még az amerikai űrkutatási hivataltól is kap űrteleszkóp felvételeket.

– A csillagok szeretetét édesapámtól örököltem, így nem volt nehéz a témaválasztás. Amikor a szakvizsgámra készültem, jutott eszembe, hogy utána nézzek, fest-e valaki hasonló jellegű képeket. Nem sokkal később a férjem bukkant rá Alan Bean amerikai űrhajósra, aki negyedikként járt a Holdon. Meglepetésemre levelemet nem hagyta olvasatlanul, két órán belül válaszra méltatott. Haláláig levelező viszonyban voltam a NASA kiképzőtisztjével, ő általa jutottam számos csillagászati fényképfelvételhez, ami több képet ihletett – sorolta N. Sebestyén Katalin.

Kiemelkedő közülük a Rozetta-köd, az Isten szeme, a Hélix-köd, a Pillangó-köd című festmények, melyek közül a két utóbbi még a Vatikánt is megjárta, ahol N. Sebestyén Katalin egyedüli magyarként állíthatott ki a világ harminchét festőművésze között.

– Számos hazai és nemzetközi elismeréssel, kitüntetéssel ismerték el munkásságom. Szicíliában 2018-ban megkaptam a Nemzetközi Kultúráért-díjat, 2019-ben az Év Művésze lettem Szicíliában. Ugyanebben az évben a festőmesteri címmel tüntettek ki, 2020-ban Oscar dell'Arte díj birtokosa lettem, 2021-ben pedig Béke lovagrendi tag. Szicíliában a Nemzetközi Művészetekért Nagykövete címmel ismerték el munkásságom, valamint Életmű Díjat kaptam, 2022-ben pedig Trófea Díjat, Nemzetközi Aranyéremmel és Platina Elismerésben részesítettek. Idén újabb lovagi címmel gazdagodom. Szeptember 23-án vesz fel soraiba a Nemzetközi  Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend, ahol jelenleg posztuláns vagyok  – sorolta az alkotó.

N. Sebestyén Katalin életét nagyon sok tragédia árnyékolta be. A festészet mellett a költészetben kereste a vigaszt, mentsvárat.

– Igyekeztem a sebzettségeimet valamilyen módon kezelni, kordában tartani. Nemrégiben jelent meg első, a „Lelkem tiéd a végtelen univerzum” című kötetem. A versek különböző témákat dolgoznak fel a hazaszeretettől kezdve az emberi kapcsolatokról, bolygónk szeretetéről, megóvásának szükségességéről. Nagyon fontos számomra a Föld, mint élhető bolygó. Szeretem az embereket, jó lenne, ha nem bántanánk egymást, békében élhetnénk együtt – emelte ki N. Sebestyén Katalin.

A festőművész szociálisan érzékeny, így rendszeres adományozónak számít. Legutóbb a szentpétervári gyermekkórház számára ajánlott fel három festményt. Szicíliában ez idáig nyolc festménye díszíti különböző rehabilitációs intézmények falait. A jótékonysági cselekedetei nem csak ebben nyilvánulnak meg, rendszeresen adományoz könyveket hazai intézményeknek is. 

Akril technikában tudott kiteljesedni

N. Sebestyén Katalin több festészeti technikát kipróbált, de végül az akril mellett döntött.

– Az akril egy rendkívül könnyed és egyben nagyon élvezetes technika. A festés során sötétebb árnyalatok és intenzívebb színek érhetők el. A csillagászati témájú képekhez sok színű festéket használok, és számos réteget kell felvinnem a vászonra, vagy bármelyik hordozóra. Az akril festék gyors száradása meggyorsítja a munkát, ezért választottam ezt a rendkívüli technikát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában