OVSZ

2023.06.14. 15:48

A Véradók világnapján is sokan adtak vért tompai művelődési házban – galériával

Június 14-én a Véradók Világnapján világszerte köszöntötték a véradó donorokat az önzetlen segítségnyújtásért, hogy vérükkel életet és reményt adnak beteg embertársainknak. A tompai művelődési házban több mint két tucatnyian jelentkeztek ezen a napon is véradásra.

Pozsgai Ákos

Vért adtak a tompaiak

Fotó: Pozsgai Ákos

A világban minden második másodpercben újabb embernek van szüksége vérkészítményre. A gyógyítás véradók nélkül elképzelhetetlen – az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint. A véradók világnapját 2004 óta ünneplik június 14.-én, mely napon 1868-ban született Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki 1901-ben fedezte fel az emberi vércsoportokat. – Nem mindennapi hősök, akik nélkül nem lenne gyógyítás – írta köszöntőjében Bayerné dr. Matusovits Andrea az OVSZ főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók tiszteletére november 27-én, a magyar véradók napján tartja minden évben a szokásos véradónapi ünnepségét, ahol a többszörös véradókat, a több éve a véradásszervezésben tevékenykedőket, valamint a véradóbarát munkahelyeket a véradó-mozgalom támogatóit tüntetik ki.

Szerdán, a véradók világnapján szervezett véradást a tompai művelődési házban a Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei területi szervezete, összesen 24 fő adott vért, ezzel megmentve 72 életet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában