Változás

2023.05.12. 15:10

Új helyre költözött a szabadszállási Helytörténeti Gyűjtemény

Méltó helyet keres a Tóth Sándor alapította Helytörténeti Gyűjteménynek a szabadszállási önkormányzat. Az anyag egy része, ideiglenesen a helyi Közösségi ház épületében kapott helyet.

Gulyás Sándor

Az idelátogatók megismerhetik a város múltjának egy-egy részletét – emelte ki Dömötör-Pásztohai Mariann

Fotó: Gulyás Sándor

Szabadszálláson 2007-ben nyitotta meg kapuját a Helytörténeti Gyűjtemény, ahol Tóth Sándor helytörténész kitartó és áldozatos munkájának eredményeként az idelátogatók megismerhetik a város múltjának egy-egy részletét. A kiállított anyag főként a szabadszállási polgárok adományaiból tevődik össze. Korabeli használati tárgyak, ruhadarabok, a megélhetést szolgáló állattartás- és mezőgazdaság során használt eszközök, személyes tárgyak, valamint Szabadszállás híressé vált szülötteinek helyi kötődésű emléktárgyai, kiegészítve azzal a több elemből álló tablósorozattal, mely írásos bizonyítékkal támasztja alá, Petőfinek és szüleinek, a Petrovits családnak szabadszállási múltját.

– A téli hónapokban a kollégák átnézték a leltárba vett kiállítási anyagokat és igyekeztünk egy tartalmas, a mindennapi életben használatos tárgyakat bemutató tárlatot összeállítani. 

Fontosnak tartjuk a hagyományaink, értékeink megóvását, továbbadását az utókornak. Természetesen Tóth Sándor helytörténész, Petőfi-kutató munkásságáról sem feledkeztünk meg, így íróasztalát, használati tárgyait, könyveit, kitüntetéseit is megtekinthetik az érdeklődők. A Petrovits család szabadszállási múltját bemutató tablósorozat elemei is közszemlére kerültek, valamint Prielle Kornélia, a nemzet színésznője, a lánglelkű költő szerelme, korhű ruhája is, amit Pandur Eszter készített – mondta el a baon.hu érdeklődésére Dömötör-Pásztohai Mariann közművelődési szakember. 

A tervek között szerepel Dóry József nótaénekeshez köthető relikviáik bemutatása. A tárlat kialakítása még folyamatban van, ami várhatóan nyár közepétől megtekinthető lesz. A Helytörténeti Gyűjtemény hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között, a közösségi ház nyitvatartási idejében, hétvégén előzetes bejelentkezés alapján látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában