41. Orbán-napi Borünnep

2023.05.24. 10:59

Színes programokkal várják a látogatókat Hajóson

Idén a pünkösdi hosszú hétvégén, május 26-28-ig tartják a hajósi bor és a sváb kultúra legnagyobb rendezvényét, a 41. Orbán-napi Borünnepet.

Zsiga Ferenc

Archív-felvétel

Fotó: Tapodi Kálmán

–Hajós város önkormányzata idén jobban a civil szervezetekre, köztük a tavaly is önálló programmal, a nagy népszerűségnek örvendő Natúrparki Családi Nappal jelentkező Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesületet bevonva szervezte meg a 41. Orbán-napi Borünnepet – tájékoztatta hírportálunkat Estók Mihályné. A polgármester a kalocsai járás, Hajós és térségének kiemelkedő turisztikai attrakciójáról szólva elmondta: „Hajós évszázadok óta ismert borászati hagyományairól. Már az 1728-as évben készültek írásos emlékek, melyekben megemlítik az ide betelepedő svábokat, akik szőlővel és borral foglalkoztak. A város pincefalujában mintegy 1200 borospince található. A löszfalba vájt, 20-50 méteres pincealagutak a szőlőtőkék alatt húzódnak, melyek magukba foglalják a vörös- és fehérbort tartalmazó hordókat. Természetesen ezekben a pincékben és a környező utcákon rendezzük meg az Orbán-napi Borünnepet, amelynek hagyományos forgatókönyvéből ki nem maradhatott a Szent Orbán szobor 2022. év legjobb boraival történő meglocsolása, a borlovagrendek felvonulása és a borlovagok avatása” 

Orbán-napi felvonulás
Fotó: Tapodi Kálmán/ archív-felvétel

Az Orbán-napi borünnep programjai:

Pénteken délelőtt 10 órától délután négyig a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban szakmai napot tartanak, a korszerű borászat fogásairól, az új borjogi szabályozásról, borpiaci aktualitásokról, illetve a szőlőtermelés környezettudatos, ökologikus módszereiről szóló előadásokkal. Délután öt órakor térzene lesz a Présház utcában a Road Six Sax közreműködésével.Este nyolctól hajnal kettőig utcabál DJ Tocsóval.

Szombaton tíz órától egész nap kézműves vásár, borutca, pincetúra várja a a látogatókat, és különleges izgalmakat ígérnek a „Pincefalu kincse” nyomozós játékok is. Egész nap gyerekprogramok, a Cabernet parkolóban a Meseföld busz mesevilága várja a gyerekeket. Egyidejűleg Natúrparki Családi Nap az Őrjegben, a Hajós-Pincefaluból a Kék-túra útvonalán túrázva a Gulyakút Pihenőhelyre, az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület szervezésében. Délben indul a III. Simson motoros felvonulás.

Hajós-Pincefalu
Fotó: Tapodi Kálmán

A borünnep ünnepélyes megnyitóját 13:30-kor tartják a kisszínpadon, a Hajósi Alapító Német Énekkar közreműködésével, a Hajósi Hegyközség borversenyének eredményhirdetésével, a Szent Orbán-szobor locsolásával, a borlovagrendek felvonulásával, majd a nagyszínpadon borlovagok avatásával. A Présház utcában 15 órától térzenét ad a Road Six Sax. A nagyszínpadon 06:30-tól fellép a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar és a Máshang Zenekar. A  P.A.S.O. koncertje 21 órakor kezdődik, amit az Alibi Zenekar követ.

Vasárnap a „Titkok Pincéjében” egész napos gyerekprogramok szórakoztatják a kisebbeket. A nagyszínpadon 10 órától hordóemelő- és  orrverseny lesz, majd 14 órától folklórműsorok következnek a környékbeli sváb hagyományőrző csoportok részvételével. Két koncert zárja a napot: 18 órától a Meg Egy Cukorka, 19:30-tól a Naposabb Oldal lép fel.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában