Szent Erzsébet Otthonház

2023.05.23. 13:27

Századik születésnapján köszöntötték Kelebia egyik legidősebb lakóját – galériával

Századik születésnapja alkalmából hétfőn, otthonában köszöntötték Dr. Dombi Bujovcsics Béláné, Marika nénit Maczkó József polgármester és a Szent Erzsébet Otthonház gondozói.

Pozsgai Ákos

A település egyik legidősebb polgárát tortával és virágcsokorral köszöntötték

Fotó: Pozsgai Ákos

A település egyik legidősebb polgárát tortával és virágcsokorral köszöntötték abból az alkalomból, hogy betöltötte 100. életévét, otthonában kereste fel hétfő délután a falu első embere Dr. Dombi Bujovcsics Béláné Miskolczi Máriát, aki egyetlen lányával él a kelebiai házukban.

– Nem tudom, hogy mi a titka a 100 évnek, még sosem gondoltam arra, hogy hány éves vagyok. Fiatal koromban nem foglalkoztam vele, idősebb koromban pedig úgy gondoltam, hogy semmi közöm az évek számához 

– válaszolta Maczkó József polgármester érdeklődésére a szép kort megélt asszony, aki Szabadkán született és még gyermekkorában került Kelebiára családjával a trianoni békeszerződést követően.

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek kiskunhalasi zárdájába járt iskolába, Dr. Dombi Bujovcsics Béla állatorvossal a bécsi kapucinusok templomában fogadtak örök hűséget egymásnak a második világháború idején, amikor Németországba tartva a háborús események miatt egy hónapig Bécsben laktak. Később hazaköltöztek Kelebiára és évtizedeken át állatorvos férje mellett dolgozott asszisztensként. Férje 21 éve meghalt, azóta a lányával lakik. Ideje nagy részét sokáig olvasással töltötte, a különböző regényeken át az orvosi szakirodalomig mindenféle könyvet és kiadványt elolvasott. Tavaly októberben stroke-ot kapott, szerencsére időben kórháza került, így sikerült felépülnie. Látása azonban megromlott, így ma már inkább csak rádiót hallgat, érdeklődése azonban cseppet sem változott a közélet és a politikai iránt. Rendszeresen hallgatja a miniszterelnöki rádióinterjúkat, azt mondja „Orbán mindent épp úgy csinál, ahogy azt én gondolom”. Markáns véleménye van, amit nem rejt véka alá, rendszeresen megosztja lányával, vagy az éppen hozzá érkező gondozókkal.

Hogy valójában az ő esetében mi a 100 év titka, azt nem tudta megmondani, lánya és gondozói szerint azonban a titok minden bizonnyal a kiegyensúlyozott és nyugodt személyiségében lehet, ami végigkíséri az életét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában