Szabadszállási Hagyományőrző Airsoft Egyesület

2023.05.08. 19:50

Ropogtak a fegyverek a volt szabadszállási laktanya területén – galériával

Az idén is megrendezte hagyományosnak mondható májusi harci játékát a Szabadszállási Hagyományőrző Airsoft Egyesület. A résztvevők vasárnap az egykori szabadszállási Kossuth Lajos laktanya területén küzdöttek meg a májusfáért.

Gulyás Sándor

Egyre népszerűbb hazánkban az airsoft

Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

Puskaropogástól volt hangos vasárnap a szabadszállási Kossuth Lajos laktanya. Az állig felfegyverzett harcosok három csoportra osztva küzdöttek meg először a saját májusfájukat díszítő szalagokért, majd rabolták el egymástól a díszítőelemeket.

– Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban az airsoft. Az új sportág alapjait nyolc éve raktuk le Szabadszálláson. A helyszín adott volt, mivel a laktanya üresen álló épületei kiváló terepül szolgáltak a játékhoz. A fegyvereket a kezdetekben béreltük, majd saját felszerelést vásároltunk. Csoportunk öt éve alapította meg a Szabadszállási Airsoft Hagyományőrző Egyesületet. Azóta rendszeresen hódolunk játékszenvedélyünknek. A közösségünknek gyorsan híre ment, a játékokra a helyiek mellett az ország különböző pontjairól érkeznek a profik és az amatőrök egyaránt – idézte fel a kezdeteket Szőke Mihály, az egyesület vezetője.

Az airsoft szabályai első olvasatra viszonylag egyszerűnek tűnnek. A csapatok megpróbálják az ellenfél tagjait kiejteni a játékból. A pályán fedezékről fedezékre haladnak előre, sűrített gázzal, vagy akkumulátorral működő fegyvereikkel vadászva le az ellenfeleket. A géppisztoly, pisztoly, a puska replikák 6 milliméteres műanyag golyókat lőnek ki. A játék a becsületen alapul, a találatot mindenkinek magának kell bejelenteni. Az esetleges sérülések elkerülése érdekében kötelező felszerelés a védőszemüveg, piros-sárga karszalag, találatjelző (narancssárga) kendő, vagy sapka. A játékban a 16-18 év közöttiek csak a Magyar Airsoft Szabályzat szerint írásos szülői engedéllyel vehetnek részt.

– A játékmenet kidolgozása közös munka, melyeket leginkább dokumentumok és filmek alapján állítunk össze. Lehetőségeink azonban végesek, így a meglévő eszközökkel kell gazdálkodnunk. Egyesületünk az elmúlt öt évben nagyon sokat fejlődött. Rendszeresen szervezünk játékokat, egy alkalommal társszervezői voltunk a Battlegroundnak, amire a határokon túlról is érkeztek játékosok. Az eddigi legnívósabb megmérettetésünk, aminek több mint száz résztvevője volt, a Sztálingrád melletti csata körülményeit feldolgozó, „Ellenség a kapuknál” című filmre alapult. A nyáron a „Pokol konyhája” is hasonló nagyságrendű lesz. A résztvevők az ebéd, vagyis a paprikás krumpli alapanyagaiért küzdenek meg egymással – vázolta a közeljövő terveit Szőke Mihály.

A rendezvényeikből befolyó pénz egy részét eszközfejlesztésre fordítja az egyesület, a fennmaradó összeget pedig jótékonysági célokra ajánlják fel. A kedvezményezettek között volt már a Szabadszállási Mentő Alapítvány és a helyi óvoda is. Az egyesület legfontosabb célkitűzése, hogy széles körben népszerűsítse a koncentrációt, fegyelmet igénylő, bátorságra, a csapatszellemre és bajtársiasságra nevelő játékot. Ismerve a sportág erényeit, a mindennapi életre kiható pozitív hozadékát, azt szeretnék elérni, hogy minél több szabadszállási csatlakozzon hozzájuk.

A kékek nyerték a csatát 

A játék végén mindenkinek sikerült megóvni a májusfájukra felhelyezett szalagjaikat. Az első helyezés azon dőlt el, hogy első órában ki volt a legfürgébb és legsportosabb. A legkiválóbbak a kék csapat bizonyult 57 szalaggal, a karszalag nélküli csapat lett a második 37 szalaggal, a harmadik helyet a piros csapatnak sikerült elfoglalnia, ők 31 szalagot gyűjtöttek össze. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában