Rendezvény

2023.05.05. 13:48

Roma napot tartottak ÁGOTA Falván

A családból kiemelt roma származású gyermekek segítése, identitásának ápolása az ÁGOTA Közösség egyik fontos feladata. Ezt a célt szolgálta az ÁGOTA Falván megrendezett roma nap. Az eseményen mintegy százötvenen vettek részt, közöttük csaknem százhúsz nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermek és fiatal, akik Borsod-Abaúj-Zemplén-, Nógrád-, Pest-, Baranya- és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből érkeztek Tass/Alsószenttamásra.

Gulyás Sándor

Fotó: Sándor Judit

A napot nyitó köszöntő beszédében dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese kiemelte, a színes programok célja az, hogy az ÁGOTA Közösség roma fiataljai mind legyenek büszkék és büszkén vállalják is azt, hogy romák. 

– A cigányok jó emberek és nagy szívük van. Közösségünkben a cigány embereket nagyon megbecsüljük. Hiszünk abban, hogy kultúrájuk rendkívül sokszínű és példaértékű lehet a nem cigány emberek számára is – hangsúlyozta Szili-Balog Mária programkoordinátor. 

Fotó: Sándor Judit
A nap nem telhetett el pörgős cigány táncok nélkül.
Fotó: Sándor Judit

A roma napon interaktív beszélgetés indult, melynek keretében a cigányság történelmével, eredetével és jelképeivel ismerkedtek a fiatalok. Többek közt szó volt arról is, hogy mit jelképez a cigány zászló, melyek voltak a hagyományos cigány mesterségek a régmúltban, illetve miért más a magyar és a nemzetközi cigány himnusz. A nap nem telhetett el pörgős cigány táncok nélkül. A talpalávalót a Karaván Família együttes húzta, akik az európai cigányzenei hagyományokat többek közt a latin zenével, a blues-zal és a popzenével ötvözik. Az eseményt  az I. ÁGOTA Dansina cigánytánc verseny, ami megmutatta a közönség és a zsűri számára is, hogy a közösségben számos tánctehetség akad a kicsik és a nagyok közt is.

A talpalávalót a Karaván Família együttes húzta
Fotó: Sándor Judit

 

– Nagyon sok embernek meg szeretnénk köszönni, akik hozzájárultak ehhez a naphoz. Hálásak vagyunk Istennek is, hogy embereket szervezett ide – mondta el Pisák Dezsőné nevelőszülő, aki az ÁGOTA Közösség minden olyan rendezvényére elviszi a nála cseperedő gyermekeket, amire csak lehetősége nyílik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában