Turizmus

2023.05.28. 12:04

Kiskőrös, a Kiskunság gyöngyszeme

Kiskőröst a pomázi Wattay család telepítette újra 1718-ban, amely ma már 14 ezres járási székhely. Itt született a világon a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor. A város központjában található a szülőháza, emellett látható a sétálóudvarban az aradi vértanúk emlékfala, valamint az Európában egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amely a költő műveit fordítók portréinak ad helyet. Ma már 19 ilyen szobrot láthat a látogató.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A város központjában található Petőfi Sándor szülőháza, emellett látható a sétálóudvarban az aradi vértanúk emlékfala, valamint az Európában egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amely a költő műveit fordítók portréinak ad helyet. Ma már 19 ilyen szobrot láthat a látogató.

Híres szülöttük előtt tisztelegnek

A szülőház szomszédságában álló kétszintes emlékmúzeumban Petőfi életútját – a művein keresztül – bemutató állandó kiállítást és évente több rangos tárlatot láthatnak az ide érkezők. 

Ebben a házban született Petőfi Sándor
Fotó: Barta Zsolt

A Szent István utcai Szlovák Tájházban tekinthető meg a betelepített szlovák családok életkörülményeit, gondolkodását, kultúráját, tárgyi világát bemutató kiállítás.Izgalmas kalandra hív a múzeum szomszédságában található, az 1845-ben épült klasszicista kúriában helyet kapó János Vitéz Látogatóközpont. Az intézmény korszerű technikai megoldásokkal, tabletes vezetéssel mutatja be Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, segíti a tanulás élményszerűvé válását, amelyekkel a fiatalabb korosztály kulturális és irodalmi értékek iránti érdeklődése is könnyen felkelthető. 

A Tájházban gyakran tartanak rendezvényeket és őrzik a helyi szlovákok a hagyományaikat
Fotó: Barta Zsolt

A fürdőzni és borozni vágyók sem csalódnak

Kiskőrösön található az út- és hídépítés történetét bemutató Úttörténeti Múzeum, valamint veterán személyautók gyűjteménye, az Old Car Museum. A város egyik legnagyobb vonzereje a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő és Kemping, amelynek vize nemcsak pihentet és elősegíti a testi-lelki feltöltődést, hanem jótékony hatással van számos megbetegedésre is. A strand befogadóképessége napi viszonylatban 1600 fő, a kemping két hektár területen helyezkedik el, egyszerre 50 lakókocsi kényelmes elhelyezését biztosítja. Két legismertebb borászatuk a Szentpéteri Borpince és a Vas Borászat. A két cég illatos borait érdemes megkóstolni. 

A kiskőrösi Rónaszéki Fürdő gyógyvize nagyon sok külföldit vonz a városba
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában