Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület

2023.05.29. 11:30

Jánoshalmán is megemlékeztek a hősi halált halt katonákról és civilekről – galériával

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök napja is. Ilyenkor azokra a hősökre – katonákra és civilekre – emlékezünk, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért. Jánoshalmán, a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület szervezett megemlékezést a Kistemető katonai parcellájában.

Pozsgai Ákos

Fotó: Szilágyi Pál

Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke felidézte, hogy a háborúkban elesett katonák emlékére rendezett ünnep eredete a 1917-es törvény VIII. törvénycikkre vezethető vissza, amely kimondja, hogy „Minden község (város) anyagi erejének megfelelő, méltó emléken örökíti meg mindazoknak nevét, akik lakói közül a most dúló háborúban a hazáért életüket áldozták fel.” Így születtek meg aztán 1921 után azok az emlékművek, amelyek jórészt ma is állnak. Hét évvel később a 1924. évi XIV. törvénycikkben jelölték ki a megemlékezés időpontjának május utolsó vasárnapját.

Bányai Gábor kormánybiztos, a választókerület Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselője emlékbeszédében a somogyi bakák hősies helytállásáról beszélt, akik 1944. október 29-én életüket áldozták a hazáért és Jánoshalmáért is. Kitért az Európa szívében dúló háborús helyzetre is, ami komolyan fenyegeti a térség országainak békéjét.

A jánoshalmi ünnepségen részt vettek a kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai is. A Déli Agrár Szakképzési Centrum Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Hunyadi János Általános Iskola diákjai adtak emlékműsort, majd a megemlékezők koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el a hősi emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában