KNPI

2023.05.09. 16:20

A teknősök és a fekete gólyák életfeltételei is javulnak a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben

Lezárult a fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtését célzó projekt a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A fejlesztés 197,17 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A pályázat keretében a természetvédelem, az árvízvédelem és az erdőgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó élőhelykezelés és- helyreállítás valósult meg a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben – számoltak be a knp.hu oldalon.

Tapodi Kálmán

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet területének mintegy 75%-án vízborítás alakult ki

Forrás: knp.hu

Fotó: Albert András

Körtvélyes térségében a mai napig jól nyomon követhetően kirajzolódnak a folyószabályozás előtti vízrendszer maradványai. A hullámtérben egykor virágzott a fokgazdálkodás – amely nagyszerűen alkalmazkodott a dinamikusan változó természeti adottságokhoz –, óriási volt a halbőség és gazdagon teremtek a Tisza által öntözött ártéri gyümölcsösök. A fokgazdálkodásnak is köszönhetően kialakult mozaikos táj, és sokszínű élővilág azonban gyökeresen megváltozott, miután felhagyták a fokok gondozását, és megszűnt az ártéri legeltetés. Számos vizes élőhely feliszapolódott, terjeszkednek az idegenhonos, inváziós fajok.

Mint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság beszámolójában olvasható: a kedvezőtlen folyamatok megállítására olyan lépéseket kellett kidolgozni, amelyek a természetvédelem, az árvízvédelem és az erdőgazdálkodás érdekeit egyaránt szem előtt tartják. A projekt keretén belül megvalósult élőhelykezelés és- helyreállítás alapvető célja az volt, hogy minél hosszabb ideig, szabályozható módon sikerüljön vizet juttatni a hullámtéri fok- és mederhálózatba. Így azokon a mélyfekvésű területrészeken, amelyek korábban gyakran kiszáradtak, és ahol teret nyertek az idegenhonos növények, helyreállhatnak a tájra jellemző  mocsárrétek és ártéri magaskórósok, és javulni fognak az itt élő Natura 2000 jelölő fajok (például mocsári teknős, réti csík, vidra, haris, fekete gólya, rétisas, barna kánya) életfeltételei is.

A vízmozgás szabályozásának központi eleme egy, a Tiszára telepített szivattyús hajómalom, amely a folyó megújuló mechanikai energiáját használva egy kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltet 
Fotó: Albert András / Forrás: knp.hu

Az élőhely-revitalizáció központi műszaki eleme egy, a Tiszára telepített „hajómalom” (szivattyús malom), amellyel szárazabb időszakban is lehetséges vizet pótolni a mélyebb területekre. Ez a kísérleti jellegű szerkezet a folyó megújuló mechanikai energiáját felhasználva egy kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltet megfelelő vízállás esetén, további energiaköltség ráfordítása nélkül. Az így kiemelt hordalékszegény víz pótolja a körtvélyesi élőhelyrendszer (a holtág, a Horgas-tó, Sebes-fok, Csala-fok, laposok és kubikok) vizét. A projektben olyan vízi műtárgyakat épített ki, illetve rekonstruált a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, melyek száraz időszakban a mélyebb fekvésű részeken a víz megtartását, áradások időszakában megnyitva pedig a hatékony levonulást segítik. A kiépített tiltós műtárgyak a térségben érdekelt gazdálkodók érdekeinek figyelembevételével szabályozzák a maximális hullámtéri vízszintet a felesleg Tűfarkon keresztüli visszavezetésével a folyóba.

A Tisza menti ártéri kubikrendszerek nagyban hozzájárulnak a Dél-Alföld természeti területeinek sokszínűségéhez, biodiverzitásához. Fennmaradásuk kiemelt természetvédelmi érdek, fenntartható kezelésük pedig kiemelt gazdálkodói cél, amelyhez szükség van az erdő-, gyep-, hal-, vadgazdálkodási és az árvízvédelmi intézkedések folyamatos összehangolására – írták a természetkímélő tájhasznosításról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában