Verseny

2023.05.20. 17:09

A legjobb csapatok mérkőztek meg a Petőfiről szóló műveltségi vetélkedőn Kecskeméten – galériával, videóval

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége és a kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda háromfordulós műveltségi versenyt hirdetett januárban négy fős csapatok részére, két korosztályban Petőfi 200 címmel. A vetélkedő döntőjét szombaton tartották az iskolában.

Horváth Péter

Kilenc csapat vetélkedett

Fotó: Horváth Péter

A januártól májusig tartó műveltségi vetélkedő témája volt Petőfi Sándor élete, valamint a család, a barátság, a hazaszeretet gondolata a költő műveiben. A verseny a gyermekeket és a nyugdíjasokat is megszólította, ami a szövetség azon törekvését is kifejezi, hogy hidat képezzenek a fiatal és a nyugdíjas generáció között. Négyfős csapatok vehettek részt a vetélkedőben, három kategóriában: diák (12-17 éves), nyugdíjas (60 év feletti) és kétgenerációs (2 diák + 2 nyugdíjas A és B korosztályból) korcsoportban. Kormányosné Makai Eszter, a nyugdíjas szövetség elnöke portálunknak elmondta, hogy a két online fordulóban 43 csapat mérette meg magát. Ez 160 versenyzőt jelent, 20 nyugdíjas csapat, 16 diák és hét vegyes csapat jelentkezett. Közülük a kilenc csapat érkezett a megyei döntőre, egyebek mellett Petőfiszállásról, Ágasegyházáról, kecskeméti klubokból, a Petőfi iskolából és a határon túlról, Nagyszalontáról.

Az elnök azt is elmondta, hogy az első két forduló igen nagy kihívást jelentett, és a döntő inkább találkozó jelleget öltött, de természetesen a cél a közösségi élményen túl a pontok megszerzése is volt. Minden csapat hozott egy megzenésített Petőfi-verset, volt Petőfi életrajzát alapul vevő totó. A villámkérdések megválaszolására pedig a Kecskeméti Televízió Petőfi Sándor életét feldolgozó dokumentumfilm-sorozat megtekintésével lehetett készülni.

Dr. Szabó Ildikó intézményvezető köszöntőjében kiemelte, hogy az ifjúság, fiatalság nevelésében lámpásként szolgál Petőfi Sándor, költészetével és hazaszeretetével. 

Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy Petőfi szenvedélyességével, bátorságával, de főképp hazája iránt érzett szeretetével ma is példa mindenki előtt.

A döntőn jelen volt dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő is. A megnyitón a Vásárhelyi Pál Iskola Galagonya együttese működött közre.  

Első helyezett lett a Széktói Nyugiklub, második a Könyvbarátok, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Jókai I. csapata állhatott fel   (mindhárom a nyugdíjas szövetséghez tartozó nyugdíjas csapat).  

Két különdíjat is kiadott a zsűri:

a MóQsmajmok (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákcsapata), valamint a
Sandri és Jankó Követői (Nagyszalontai kétgenerációs csapat - két nyugdíjas, két 12-17 éves diák) csapat részesült ilyen elismerésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában