Közösségi szolgálat

2023.05.26. 19:59

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákjait is bevonják a hadisír-gondozásba – galériával

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kecskeméti irodáját a legtöbben toborzóirodaként ismerik, pedig ezenkívül számos egyéb tevékenységük van. Például többek között Bács-Kiskun vármegyében a toborzási feladatok mellett ez az iroda koordinálja az iskolai közösségi szolgálat keretében a hadisír-gondozási feladatokat is. Ma a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziummal kötöttek megállapodást, így most már országosan mintegy 178 iskolával működik együtt a Magyar Honvédség a hadisírgondozás területén.

Lizik-Varga Katalin

Közel 300 tanulót érint az iskolai közösségi szolgálat ebben az intézményben

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Hősök Napján írta alá azt az együttműködési megállapodást Durgó Tamás alezredes a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka és Dr. Lukács Lajos a Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetője, amely lehetőséget biztosít az intézmény tanulóinak a szervezett hadisír-gondozási feladatokban való részvételre. 

Ettől kezdve a Bányai Júlia Gimnázium diákjai az érettségi vizsga letételéhez szükséges 50 órás kötelező közösségi szolgálat keretében Bács-Kiskun vármegye bármely választott településén hadisír-gondozási feladatokat láthatnak el. 

A város több iskolájával is kötöttünk ilyen megállapodást, ez a kör pedig folyamatosan bővül – tájékoztatott Gáldonyi Sándor, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. Hadkiegészítő és Toborzóiroda irodavezetője. Mint mondta, a hadisír-gondozás jellemzően szervezett formában szokott történni, de természetesen a fiatalok egyénileg, akár a saját rokonaik hadisírjait is gondozhatják. 

Durgó Tamás alezredes a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka szerint a fiatalok számára azért is fontos a hadisír-gondozás, mert közben megismerkedhetnek a városukhoz köthető katonahősök tetteivel is.  

A hadisír-gondozást össze szoktuk vonni egy helyi lokális történelemórával is, amit esetenként a temetőben tartunk a fiataloknak. Így a fizikai munka mellett szellemi épülést is tudunk biztosítani a diákoknak

 - tette hozzá a parancsnok. 

Közel 300 tanulót érint az iskolai közösségi szolgálat ebben az intézményben – tájékoztatott Dr. Lukács Lajos a Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetője. Mint mondta, a közösségi szolgálat szempontjából a hadisír-gondozás egy hasznos tevékenység, nem egy formális dolog. Hozzátette: a gyerekeknek sokféle lehetőségük van, ez is egy többletet jelent.  

Mint mondta, azok számára pedig, akiknek a nagy- vagy a dédszülei a háborúban estek el ez egy újabb lehetőség, hogy erősítsék a családi kötődést is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában