Családi programok

2023.05.14. 17:47

A honvédelmi nevelést népszerűsítette a bajai sportközpont családi napja − galériával, videóval

A Honvédelmi Sportközpont megnyitásának egyéves évfordulóján családi napot tartottak az intézményben szombaton. A rendezvényen a rendőrség, a tűzoltók, az Országos Mentőszolgálat, a katonai toborzók, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület és a Honvéd Kadét partneriskolák szervezetei kitelepülésekkel, bemutatókkal várták az érdeklődőket.

Márton Anna

A családi nap fő célja az volt, hogy újabb és újabb családok megismerjék a Honvédelmi Sportközpont adottságait, lehetőségeit.

Fotó: Márton Anna

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, egykori honvédelmi miniszter és Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt az ünnepségen. Az eseményen részt vett Hajdú Miklós alpolgármester.

Zsigó Róbert beszédében emlékeztetett arra, egy évvel ezelőtt azt remélték, hogy az új létesítmény hozzájárulhat a fiatalok és a fiatal felnőttek honvédelmi neveléséhez, a haza iránti elkötelezettségük erősítéséhez. A Honvédelmi Sportközpont közösségi térként is kiváló, hiszen családi programokat és egyéb rendezvényeket is kiszolgál. Az elmúlt egy esztendő és a jelenlegi rendezvény is azt bizonyította, hogy ezek a célok megvalósultak. Több sportág is otthonra talált a Honvédelmi Sportközpontban. 

− Az elmúlt egy évben havonta ezer fő fölötti volt a látogatók száma. Ebből is látszik, hogy valóban megérte létrehozni ezt az intézményt. Baján egyébként másodikként készült el és adtuk át tavaly a Honvédelmi Sportközpontot, és ez természetesen nemcsak a honvédelmi nevelés miatt fontos a városnak és a térségnek, hanem Baja honvédelmi hagyományai miatt is − fogalmazott Zsigó Róbert. Megköszönte mindenkinek a munkáját, akik részt vettek abban, hogy élettel töltötték meg az intézményt.

Dr. Simicskó István elnök örömét fejezte ki köszöntőjében, hogy családi napot tarthatnak az egyéves intézményben. − A Honvédelmi Sportszövetséget azért hoztuk létre 2017-ben, hogy lehetőséget adjunk fiataljaink számára képességek, kompetenciák elsajátítására, amellyel az élet számos küzdelmében, akár fegyveres küzdelemben is helyt tudnak állni − fogalmazott. 

Hozzátette, hogy az a helyzetkép, amit ma a világban látunk nem túl biztató. − Van egy felgyorsított globalizáció, amely azért jelent veszélyt minden nemzeti, helyi közösségre, mert homogenizál. Olyan leplezett módon alakítja át a világ rendjét, amelyet sokszor észre sem veszünk. Nekünk az a feladatunk, hogy gyermekeinknek , unokáinknak majd át tudjuk adni a magyar értékrendet, kultúrát, nyelvet − fogalmazott Dr. Simicskó István.

A családi nap fő célja az volt, hogy újabb és újabb családok megismerjék a Honvédelmi Sportközpont adottságait, lehetőségeit. Dr. Simicskó István kiemelte, abban érdekeltek, hogy minél több ilyen központ épüljön meg. A program nem titkolt célja, hogy első ütemben, ha sikerül, akkor minden megyében legalább egy ilyen központ létesüljön. Az intézményben a Honvédelmi Sportszövetség kereteiben és szakmai irányításával végzik a munkát. Segítséget nyújtanak a Magyar Honvédségnek, hiszen egyik nem titkolt céljuk és feladatuk, hogy a toborzó munkát is segítsék.

A Honvédelmi Szövetség jelenleg 460 tagszervezet van. Az elmúlt öt-hat évben ez óriási munkát jelentett. A Covid időszak alatt is építkeztek, erősödtek. Durván kétszázezer embert tudnak elérni a tagszervezeteken keresztül. Az elnök kijelentette, hogy ez komoly teljesítmény, egy harmincéves űrt próbálnak betölteni kellő tartalommal. Harminc éve nem szerveztek repülős, illetve ejtőernyős táborokat és jelenleg már búvár tábort is terveznek. Emellett a Bátrak ligáját is szervezik, és emlékeztetett arra hogy a kadét programot is ők kezdték el 2017-ben. A Magyar Honvédségnek ma már több mint 300 iskolával van szerződése.

A bajai Honvédelmi Sportközpontban a látogatók kipróbálhatták a lézeres és a légfegyveres lövészetet, az OCR akadálypályát az íjászatot és más sportokat is. A rendezvény ideje alatt, óránként küzdősport bemutatókat tartottak − kick-boksz, wado-ryu karate − a szép számban megjelent érdeklődő családoknak, fiataloknak.

Az eseményen megállapodást kötött a Honvédelmi Szövetség és a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület, az erről szóló dokumentumot Dr. Simicska István és Szatmári Zsolt elnökök látták el kézjegyükkel.
 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában