Kecskemét

2023.05.12. 14:49

A gyermekszínjátszás az életre is felkészít – galériával

A Kálmán Lajos Óvoda Széchenyi sétányi feladatellátási helye 11. alkalommal rendezte meg péntek délelőtt az óvodások Kecskemét városi és kistérségi dramatizáló találkozóját, a Varázshegy Fesztivált, ahol kilenc intézmény tehetségműhelyének óvodásai játszottak el egy-egy mesét.

Horváth Péter

Az óvodások adtak elő

Fotó: Bús Csaba

 A fesztiválon Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy a mesék belső világunkat gazdagítják és köszönetet mondott a tehetséget ápoló pedagógusoknak. 

Szebellédi Ildikó intézményvezető-helyettes elmondta, hogy korunk egyik kihívása  a tehetségígéretek felkarolása, ami a rendezvény célja. Nem csak a zenei és művészi tehetség felismerését szolgálja a rendezvény, hanem a személyközi kapcsolatok erősítésére is lehetőséget ad. Hangsúlyozta, hogy a személyközi képességek láthatalanok, nem mutatkozik meg egy énekben, vagy a vizuális munkában, ehhez a színjátszás viszont kiváló közeget biztosít. Kifejtette, hogy egész életünkben különböző szerepeket töltünk be, legyen az a gyermeké, a felnőtté, az anyáé, az apáé és számos egyéb szerep. A gyermekszínjátszás pedig éppen a szerepek próbálgatására alkalamas: minél több szerepet játszik egy gyermek a színpad közegében, annál empatikusabb lesz, és sokoldalú szempontból tudja megítélni az embereket és az ő szerepeiket. Később pedig a személyközi viszonyaikban is tudják alkalmazni azt, amit a színpadon tanultak. A dramatizáló arra is kiváló lehetőség még, hogy a gyerekek megmutassák tehetségüket a városnak. Elmondta, hogy óvodájuk a meseprojekt módszerrel dolgozik, ami azt jelenti, hogy a mesék felolvasása után el is játsszák azokat. Ezek közül választják ki a legkedveltebb történeteket, amit a fesztiválon előadnak.

A három legjobb között szerepel a Pöttömkert Óvoda, a Csigabiga Óvoda és a Hosszú Utcai Óvoda gyermekszínjátszói. A helyezettek a Kecskeméti Ifjúsági Otthon meghívására ismét megmutathatják magukat a Múzeumok Éjszkáján. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában