Magyar Zarándokút Egyesület

2023.04.23. 19:18

Zarándokok járták a Kalocsai járás útjait

A Magyar Zarándokút Egyesület szervezésében immár tizenharmadik alkalommal indult klasszikus évnyitó zarándoklat április 16-án Esztergomból. A nyugalomban, békességben, szeretetben, a tényleges testi-, lelki-, szellemi megújulás, feltöltődés, a húsvét utáni „újjászületés” jegyében útra kelő vándorlók a zarándoklat 6. napján, április 21-én, Apostag irányából érkeztek a Kalocsai járásba.

Zsiga Ferenc

Fotó: Zsiga Ferenc

A zarándokok ezúttal kitűnő időben este 7 óráig tették meg az Apostag–Solt–Harta–Szelidi-tó 41 kilométeres távot, és a Dunapataj-Szelid üdülőfalu zarándokszálláson éjszakáztak. 

Szombaton a kalocsai városházán dr. Filvig Géza polgármester és Kissné Szirtes Andrea, a nagycsaládosok egyesületének helyi elnöke fogadta őket, majd a polgármester a zászlós zarándoktól, Kardosné Gyurkó Katalintól, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökétől átvette a zászlót. A polgármester több csatlakozóval együtt a város határig kísérte a Fajsz irányába tartó zarándokokat, akik a fajszi volt kompkikötőnél lévő zarándokszálláson éjszakáztak. 

Rumi Imre építész, a Magyar Zarándokút ötletgazdája és egyik alapítója, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Szelidre érve elmondta: „Minden évben van egy zászlós zarándokunk, egy neves közéleti személyiség. Idén Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke vállalta, hogy végig gyalogosan, velünk együtt megteszi az útvonalat és hozza a zászlót. Katalin egy hetet tudott vállalni, így az Esztergom indulási helyet és Baja végállomást határoztunk meg. Ezt a távot 7 nap alatt nem lehet teljesíteni, ezért a zarándoklatot eleve 8 naposra terveztük. Így is extra hosszú etapokat kellett megállapítani, amelyek közül éppen a mai volt a leghosszabb, és őszintén, már mindenki a fizikai teljesítőképessége határán van, de azért végigcsináljuk!”

− Ezzel a zarándoklattal a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Magyar Zarándoklat Egyesületnek a kapcsolatát is szorosabbra fűzzük. Például Szigetszentmiklóson, Ráckevén vártak bennünket a nagycsaládosok. Kalocsán is találkozunk velük, és egy rövidebb távra nagyon sokan fognak hozzánk csatlakozni − emelte ki Kardosné Gyurkó Katalin.

A zarándoklat vasárnap reggeli indulással Fajszról folytatódott és a Fajsz–Baja 30 kilométeres útvonal megtétele után a bajai belvárosi templomban a zarándokok tiszteletére celebrált szentmisével zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában