Lasershow

2023.04.07. 18:33

Űrutazásra indulnak Petőfi versei Kiskőrös főteréről

Fénysebességgel indulnak majd útra az űrbe Petőfi Sándor versei április 15-én este Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Ilyen látványban lesz része annak, aki kimegy április 15-én este 8 órakor Kiskőrösre

Fotó: Kovács Tamás

Egy kiskőrösi cég, a Lasershow Hungary International Kft. szakemberei a Kiskőrös főterén lévő Petőfi-szobor mögé lézerágyúkat telepítenek április 15-én, melyek nemzeti színű sugarakat „lőnek” majd a világűrbe este 8 órától éjfélig. Egy saját fejlesztésű eszközzel hangot kódolnak a lézerfénybe – történetesen kiskőrösi diákok hangját, akik Petőfit fognak szavalni.

Kovács Tamás, a cég alapítója elmondta, hogy a sugárnyalábokat akár negyven kilométerről is látni lehet majd, feltéve, ha nincs eső vagy köd. A költemények pedig elindulnak az útjukra. 

Ha a világűrben léteznek legalább olyan fejlett világok, mint a miénk, akkor képesek lesznek megérteni azt, hogy a lézersugarakkal szállított versek üzenetek formájában járják a kozmoszt. Azok pedig jelzik, hogy létezhet valahol egy olyan fejlett civilizáció, amely ilyen üzenet átadásra képes. A rendezvényen a diákok egy mikrofon segítségével kapcsolódnak a cég eszközéhez, és a hangjukat a fénynyalábok magukkal viszik az űrbe. Ha például a Nemzeti dalt száz másodperc alatt szavalja el valaki, akkor az első sor („Talpra magyar, hí a haza!”) és az utolsó sor között („Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk!”) a távolság elvileg 30 millió kilométer is lehet. A fény ugyanis 300 ezer kilométert tesz meg másodpercenként az űrben. A verseket a város két általános iskolájának és középiskolájának a diákjai angolul, németül és a kínaiul fogják elszavalni.

A Kiskőrösön élő Kovács Tamásról néhány éve írtunk. Az Egyesült Államokban nagyobb projektek megvalósításhoz igénylik a szaktudását. Négy éve a Miamiban épült HardRock Guitar szálloda tetejére telepített a cégével egy gitárt formázó lézerinstallációt. Az év elején pedig az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) egyik meglepetéscsapata, a Sacramento Kings számára fejlesztettek egy győzelmi (lézer)fénysugarat – tájékoztatott Kovács Tamás a legutóbbi nagyobb megbízásáról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában