Volánbusz

2023.04.13. 06:50

Új buszok járnak majd Tiszakécskére, Kiskunfélegyházára és Kecskemétre

Új járművekkel bővítik a Volánbusz Budapestről induló távolsági vonalait. A fejlesztés vármegyénk három településének utazóközönségét érinti, ugyanis a Tiszakécskére, Kiskunfélegyházára és Kecskemétre közlekedő autóbuszvonalakon is áprilistól fokozatosan bevezetik az új buszokat.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: Volánbusz / illusztráció

Mint az a Volán közleményéből kiderül, a járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel ellátva állnak forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és a kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel is igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést. 

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében 2022-ig 64 új autóbusz érkezett a Budapestről kiinduló mintegy 50 távolsági vonalra, melyek csaknem az ország teljes területét érintve, 14 vármegyébe közlekednek. A flotta idén tavasszal újabb 14 darab dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusszal frissül – tájékoztatta hírportálunkat a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Az új beszerzésnek köszönhetően az érintett állomány 10 százaléka megújul, átlagéletkoruk 8,5 évről 7 évre csökken. Az új buszok nettó beszerzési értéke 935 millió forint. 

Az új járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, április folyamán, fokozatosan kapcsolódnak be a távolsági közlekedésbe kilenc viszonylaton, a Budapestről Pápára, Jászszentandrásra, Jászberénybe, Jászapátiba, Hevesre, Hortra, Tiszakécskére, Kiskunfélegyházára és Kecskemétre közlekedő autóbuszvonalakon. Az érintett viszonylatokon a Volánbusz évente 1,1 millió utazásról gondoskodik. 

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. 

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával az utasok egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV-applikációban már április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon.  

Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal vagy helyközi busszal, mindössze 18900 forint, míg egy vármegyére szóló utazásra 9450 forint lesz. A tanulók mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában