Álláslehetőségek

2023.04.18. 16:53

Több mint ötven cég ajánlott munkát a kecskeméti egyetem állásbörzéjén – galériával

Több száz állásajánlattal érkeztek azok a vállalatok, amelyek kedden részt vettek a kecskeméti Neumann János Egyetem állásbörzéjén. Az idén 24. alkalommal rendezték meg a diákok és a cégek találkozóját.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Protokon Kft. munkatársai ismertetik a lehetőségeket a diákok számára

Fotó: Barta Zsolt

A duális képzésnek köszönhetően több mint ötven cég képviselői várták az idei állásbörzén azokat a diákokat, akik hamarosan végeznek a Neumann János Egyetem valamelyik karán, vagy tájékozódni kívántak a karrierépítési lehetőségekről. A vállalkozások képviselői bemutatták a hallgatóknak a cégeiket, elmondták, hogy kiket is várnak munkára, vagy kikkel kötnének gyakorlati képzést elősegítő szerződéseket. 

Az egyik nagyvállalat munkatársainak tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár a fiatalok számára fontos szempont a jövedelem, de ugyanilyen jelentősége van például a munkavégzés körülményeinek. Például többen kérdezték azt, hogy a munkaidő mennyire rugalmas, lehet-e otthonról dolgozni. Olyan munkahelyeket keresnek sokan, ahol ingerdús a környezet. Ezen nem is lehet csodálkozni, mondta az egyik cég magát megnevezni nem kívánó HR munkatársa. A mai Z generáció gyermekei ugyanis olyan digitális eszközöket használnak, amelyek egy óra alatt rengeteg új információval látják el a tulajdonosokat. 

A fiatalok közül néhányan arra is rákérdeztek, vajon hány év alatt lehet valakiből csoportvezető. Hogy mennyi volt a fiatalok bérigénye? Kezdésnél a bruttó 450- 500 ezer forintot nevezték elfogadhatónak. A diákok számára a megjelent cégek egy része már ismerős. Jelentős részük a vármegyében működik, illetve az egyetemmel sok éve értékes szakmai kapcsolatokat ápolnak. 

Minderről már dr. Fülöp Tamás rektor beszélt lapunk kérdésére válaszolva. A rendezvény megnyitója után kérdeztük az egyetem vezetőjét, aki elmondta, hogy párhuzamosan a kecskeméti intézménnyel egy ismert fővárosi egyetem is rendez állásbörzét, de Kecskeméten több cég mutatkozott be. A résztvevő vállalatok száma nagyon jó visszacsatolást jelent az iskola számára. Rendszeresen jönnek, hogy részt vegyenek az eseményen, a diákok pedig összegyűjtik azokat az információkat, amelyek segítségével a jövőben állást tudnak találni. 

A rektor elmondta, hogy a diploma értékét részben az határozza meg, hogy a jövőben a hallgatók milyen gyorsan tudnak elhelyezkedni és milyen jövedelemhez jutnak. Az egyetemi felmérések szerint a végzősök döntő többsége, mintegy 65 százaléka tudja, hol fog elhelyezkedni. A többiek pedig egy-két hónapon belül találnak munkát. Az egyetemen népszerű a duális képzés, azaz a gyakorlati képzést egy adott vállalatnál végzi a hallgató. Sok esetben előfordul, hogy az adott cég munkát ajánl, és ezt el is fogadja a diák, ugyanakkor lehet, hogy a gyakorlat végén esetleg elköszönnek egymástól. 

A több mint ötven kiállító cég között a többség olyan társaság volt, amelyek évek óta a duális képzés keretében partnerei az egyetemnek, fogalmazott a rektor. Ma a Neumann János Egyetem 64 céggel áll kapcsolatban az országból. Ez a szám folyamatosan bővül évről évre. Ez annak is köszönhető, hogy az intézményben működik egy duális felsőfokú központ, amely módszertanilag folyamatosan fejleszti a képzést. Kérdésünkre dr. Fülöp Tamás rektor elmondta azt is, hogy becslése szerint több száz állásajánlat közül választhatnak a rendezvényen a diákok. A három karon évente 300- 400 hallgató végez, a többségük jó eséllyel biztosíthatja a börzén az elhelyezkedési lehetőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában