SZKTV

2023.04.22. 19:50

Tizenegy diák képviseli Bács-Kiskunt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Tizenhatodik alkalommal várja a diákokat Budapesten hazánk legnagyobb továbbtanulási rendezvénye a jövő hét elején. A Szakma Sztár Fesztiválon 57 szakmában 200 tanuló verseng. Ezúttal is a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont a versenynek, a versenyprogramokon túl április 24-én és 25-én várják az érdeklődő diákokat és szüleiket. Bács-Kiskunból tizenegy diák indul a versenyen, hogy ő legyen szakmája sztárja.

Barta Zsolt

Fodrásztanulók versenyeznek az SZKTV döntőjében

Forrás: BKMKIK

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos szakmai versenyeket, amelyek döntőit április 24–26. között tartják. Az esemény a tavalyi évhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrárszakmák bemutatóival együtt valósul meg.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőinek keretében 57 szakmában, 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, továbbá a látogatók megtekinthetik 21 agrárszakma, valamint a EuroSkills nemzeti válogatóit és a WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is.

Az országos szakmai versenynek három fordulója van: a területi előválogatók után egy központi válogatón adtak számot tudásukról a továbbjutott résztvevők. A harmadik forduló az országos döntő, amelynek a hazai szakképzés egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, a Szakma Sztár Fesztivál ad otthont. Az eseményre kilátogató fiatalok legnagyobb része még pályaválasztás előtt álló általános iskolás, akik a verseny megtekintése mellett közelebbről is megismerkedhetnek a szakmák egyediségével, valamint szórakoztató, interaktív programok keretében kipróbálhatják rátermettségüket, kreativitásukat, vagy éppen érdekes szakmai bemutatókat tekinthetnek meg kiváló szakemberek tolmácsolásában.

A rendezvényre a területi kamarák szervezésében közel 10 ezer diák érkezik, Budapestről szintén többezer látogatót várnak. A Bács- Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Bajáról, Kiskunhalasról, Izsákról, Kiskunmajsáról, Császártöltésről, Hajósról, Szabadszállásról, Kiskunfélegyházáról, Kalocsáról és Kecskemétről utaztat diákokat. A közel 600 tanuló a pedagógusokkal és a szakmai kísérőkkel látogatják majd a versenyeket.

Egy divatszabó hivatást tanuló diáklány versenymunkát készít. 
Forrás: BKMKIK

A háromnapos fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató színhelye is. A WorldSkills Hungary program keretein belül négy szakmában (autószerelő, informatikai rendszerüzemeltető, szoftverfejlesztő, valamint webfejlesztő) valósul meg nemzeti döntő a WorldSkills Lyon 2024 szakmai világversenyre. Mindezek mellett asztalosszakmában Skills Junior döntőt, víz-, gáz- és fűtésszerelő, valamint webfejlesztő versenyszámban nemzetközi felkészülési versenyt rendeznek. További 16 versenyszámban pedig szakmai bemutatókat is megtekinthetnek a látogatók.

A Szakma Sztár Fesztivál a nagyközönség számára április 24-én és 25-én tárja ki kapuit, a belépés díjtalan.

Az SZKTV döntőjébe jutottak Bács-Kiskun Vármegyéből:

Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum: Börönte Norbert épület- és szerkezetlakatos, Szabó Tamás gépjármű-mechatronikus, gyártás szakmairány, Gózon Viktória járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó, Kovács Ákos központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, Balázs-Kovács Levente burkoló, Oszlánszki Lajos Kálmán gépjármű-mechatronikai technikus, szerviz szakmairány.

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum: Berta József szerszám- és készülékgyártó, Simó Árpád szerszám- és készülékgyártó, Pavló Gábor szerszám- és készülékgyártó, Németh Kincső divatszabó, női szabó szakmairány.

Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium: Bálint Levente Attila gépgyártás-technológiai technikus.

További információk itt olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában