Állatkert

2023.04.11. 19:00

Teve és maki is született a felsőlajosi MagánZOO-ban – galériával, videóval

Születésekben gazdag napok állnak a felsőlajosi MagánZOO mögött, hiszen több új élet látott napvilágot a megye kedvenc magánállatkertjében. Egy bébivel gyarapodtak a kétpúpú tevék, miután szerdán Aisa életet adott kis borjának. Az anyja színét öröklő tevegyermek szintén szürke, kiváló egészségnek örvend és sosem hajlandó elszakadni édesanyjától – tájékoztatta a baon.hu-t Tóth Tibor, a MagánZOO tulajdonosa.

Horváth Péter

Egy hónapja született a most másfél arasznyi makikölyök

Fotó: Bús Csaba

A kis teve még csak eszik és alszik, előbbiből nagyon sokat, utóbbiból pedig rengeteget – ha pedig éhes, hajlamos heves visítással jelezni anyjának, hogy eljött a szoptatás ideje. Az állatkert vezetője elmondta, hogy az érkezésünkkor még nem elnevezett borjú várhatóan mintegy kilenc hónapig szopik majd és két hónapos korában lehet először némi szalmával kínálni. Persze ezt is óvatosan, hiszen édesanyja vehemensen védi kicsinyét.

– Érdekesség, hogy a teve a világ egyik legszívósabb állata, amely jámbor és kiszámítható, de az elmúlt száz évben két állatkerti gondozó halt meg hazánkban, és egyiküket egy teve ölte meg a fővárosi állatkertben, vélhetően a falka védelmében – mondta Tóth Tibor. A kicsit és anyját elkülönítették az apától, Abutól, mert mivel csődör az újszülött, fennáll a veszélye, hogy agresszíven viselkedik vele, így majd csak élete későbbi szakaszában egyesülhet újra a család.

Itt váratlan fordulatot vett a tudósítás, és a Petőfi Népe munkatársai névadóvá váltak: mivel még nem találtak megfelelő nevet a kicsinek, azt javasoltuk, hogy legyen a neve Karanar – mint Csingiz Ajtmatov kirgiz író Az évszázadnál hosszabb ez a nap című regényében a főhős tevéjének, Förgeteges Karanarnak –, amit Tóth Tibor örömmel elfogadott, mert mindenképpen valamilyen közép-ázsiai országból származó nevet akartak adni a kis Karanarnak.

Az igazgató elmondta, hogy a gyűrűsfarkú makiknál is beköszöntött a gyermekáldás, egy hónapja született a most másfél arasznyi makikölyök.

Kicsit arrébb, a zebrákkal és a watusikkal szemben pedig épül a vízilóház. A hatalmas külső medence már csaknem készen van, még a kifutó, a korlát és a műgyanta bevonat hiányzik hozzá. A házon belül kapott helyet a szintén jókora, egy háromtonnás víziló szemével is kényelmes méretű fűtött téli medence. Tóth Tibor szerint a vízilóház várhatóan nyárra elkészül, de persze nem áll majd üresen, folyamatban van a víziló beszerzése is. Az állatkert vezetője távozáskor megsúgta, hogy három fehér tigris is született nemrég, akik másfél-két hét múlva lesznek „sajtóképesek”. Akkor mindenképpen visszatérünk az állatkertbe és bemutatjuk őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában