Verseny

2023.04.27. 19:07

Nyolcvankilenc minta közül választották ki az ítészek a legjobb borokat Kiskőrösön – galériával

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a városi borversenyt Kiskőrösön. Nyolcvankilenc mintával neveztek a versenyzők. A Szentpéteri és a Vass Borászatok termékei adják az idén is Kiskőrös Város Borait a zsűri döntése alapján.

Barta Zsolt

Három bizottság értékelte a borokat

Fotó: Barta Zsolt

– Huszonöt éve amiatt izgultunk, hogy tudunk-e egyáltalán borversenyt rendezni. Milyen jó lenne, ha sikerülne egy ilyen megméretést szervezni, most pedig a huszonötödik alkalommal tartjuk meg a város környéli szőlőkből készült nedűk versenyét – mondta a borversenyt megnyitó beszédében Domonyi László Kiskőrös polgármestere. Hangsúlyozta, hogy 89 mintát küldtek a versenybe a cégek és a termelők. A zsűrinek bőven lesz feladata – tette hozzá. 

– A borok nemzetközi szinteken is megállják a helyüket. A versenyeken érmeket szereznek. A testvérvárosi utazások során is egyre több alkalommal rákérdeznek a külhoni barátok, hogy kik termelik a borokat. A lengyel testvérvárosból érdeklődtek az egyik kiskőrösi fehérbor után, mivel a generosa nagyon ízlett nekik. Jó volt beszélni erről az új fajta szőlőből készült borról – mondta a polgármester.

A versenyen négy nagy arany-, harmincöt arany-, harmincnyolc ezüst-, és hét bronz érem született. 

Béleczki Mihály a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy a várost három bor képviseli az idén is. A Kiskőrös Város fehérborát – 2022-es Generosa  – a Vass Borászat készítette. A város vörösborát a néró sillert a Szentpéteri Pincészet állította elő. Szintén a Szentpéteri család nevéhez fűződik a 2022-es cabernero, amely a rozé kategóriában képviseli majd a borvárost. 

Béleczki Mihály elmondása szerint a fehér- és a rozéborok nagyon szépen szerepeltek. A vörösborok viszont még nyersek, de nyárra beérnek majd. A fehérek közül nagyon szépek voltak a kövidinkák, generosák, olaszrizlingek, de volt szép Irsai Olivér is. A rozék közül a kékfrankosok a nérók és a cuvék szerepeltek jól. 

Nagyon kellemes meglepetés érte a bírálókat, tavaly ugyanis a hatalmas aszály ellenére is megfelelő volt a szőlőtermés. Sokkal jobb borok születtek, mint ami az időjárásból következett volna. A szőlő olyan csodálatos növény, amely akár 6-8 méter mélyen is talál vizet illetve tápanyagot. Ez segített a borászoknak, hogy jó termékeket készítsenek. A versenyre 11 termelő, 5 boros cég és 11 diák nevezett.

Az egyik legnagyobb szőlőskert

Kiskőrös az ország egyik legnagyobb szőlőskertjével rendelkezik. A város külterületén 2265 hektáron teremnek a fürtök. Információink szerint az idén is telepítenek szőlőt a gazdák. A gond azonban az, hogy főleg a Biancában bíznak a termelők. Ennek a művelési költsége ugyanis alacsony, egy jó közepes évben akár 200 mázsával is fizet egy hektárnyi ültetvény. Ezzel szemben a cserszegi fűszeres, amelynek a bora nagyságrenddel jobb minőségű, mint a Biancáé érzékenyebb, többet kell rá költeni és közel sem hoz akkora mennyiséget mint az említett másik szőlő. A piacon pedig nem lehet a felvásárlási árban érvényesíteni az illatos cserszegi fűszeresnek a magas minőségét. Sokan ezért is szabadulnak ettől a szőlőtől. A 850 fős hegyközségi tag közel nyolcvanféle szőlőt termeszt. Szakmai vélemények szerint ezt kellene 6-7 szőlőfajtára csökkenteni a termesztendő mennyiséget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában