Borverseny

2023.04.02. 11:21

Nemzetközi kadarkaversenyt tartottak Kiskőrösön – galériával

Aki különleges bort kíván kóstolni, annak kadarkát kell innia. A fűszeres ízű vörösbor a magyaros ételek kiváló kísérője. Kiskőrösön 27. alkalommal rendeztek nemzetközi borversenyt a kadarka tiszteletére az agrárexpó idején. A legszebb kadarka nagydíjat a Hajós-Bajai borvidéken termelő Koch Borászat 2018-as bora kapta. A versenyen 16 arany- és 38 ezüstérem született.

Barta Zsolt

Kisari István kunsági borásznak önt a poharába egy kevés kadarkát az egyik kiskőrösi középiskolás diák

Fotó: Barta Zsolt

Magyarországon néhány évtizede a vörösbor szinonimája a kadarka volt. A magyaros ételekhez örömmel fogyasztották elődeink ezt a nemes italt. Mára a termőterülete lecsökkent, a termesztése megdrágult, ennek ellenére Kiskőrösön bíznak a fennmaradásában. A hétvégén rendezték meg a  XXVII. Nemzetközi Kadarka Nagydíj Borversenyt, amelyre a magyar termelőkön kívül Szlovákiából, Szerbiából és Bulgáriából is érkezett nevezés. A nyolcvan minta többsége az  Egri, a Hajós-Bajai, a Balatonboglári, a Tolna, a Kunsági, az Etyek-Budai, a Villányi, a Pécsi és a Szekszárdi borvidékekről került ki, emelve a megméretés presztízsét.

Három bizottság minősítette a borokat, majd végül egy csúcsbizottság helyezte sorrendbe a kiváló borok legjobbjait. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az alelnöke volt a verseny elnöke, akit a rendezvényről kérdeztünk. 

– A mostani versenyen kevesebb volt a cuvée és több volt a kadarkás kadarka. Azaz olyan italokat minősíthettek a zsűritagok, amelyek a klasszikus borjegyeket viselik magukon, amelyek annak a szépségét adják. A fehér kadarkák nem tudnak áttörést elérni. Ha valaki a jó kadarkát keresi, akkor nyugodhat meg, ha fűszeres ízű bort ízlel a szájában. Kevésbé gyümölcsös bor a kadarka. A pörköltételek mellé zseniális az igazi kadarka. Ráadásul ezt a bort melegben is lehetséges  fogyasztani, miközben a vörösborokat ahogy beköszönt a nyár ritkán iszunk – mondta.

Hogy mely évjáratok ajánlhatóak? Azt kell tudni, hogy a kadarkának egy jó év kell, mire jó borrá fejlődik. Ezért javasolt a 2021-es vagy a korábbi évjáratok fogyasztása. Tarsoly József egri hegybíró – aki 18 éve tölti be a posztot – is részt vett a versenyen, ő az egyik bizottság elnöke volt. Az emblematikus egri bikavér borokban megtalálható a kadarka. A történelmi borvidéken csak a legjobb dűlőkben nevelik a növényt – mondta a szakember. Az egész borvidék egy százalékán, úgy 50 hektárnyi területen a legjobb pincészetek termesztik ezt a szőlőfajtát. Így a versenyeken is nagyon jó eredményeket érnek el. Nagyon nehéz megtalálni, hogyan is kell termeszteni a növényt és elkészíteni az igazán jó bort. Olyan ez mint, egy „ Makrancos Kata”. Ha azonban sikerül megtalálni a hozzá vezető utat, akkor csodákra képes a borász, nagyszerű bort tud az asztalra tenni. Huszonhét mintát kóstolt a verseny során, de ilyen szép sort régen ízlelt utoljára – mondta az egri szakember.

A legszebb kadarka nagydíjat a Koch Borászat kapta. A II. legszebb kadarka a Garamvári Szőlőbirtoké. A III. legszebb kadarka és a legkadarkább kadarka díjat a Blum Pincének adta a zsűri. A kegszebb kiskőrösi kadarka címet a Szentpéteri Borpince Kunsági Kadarka roséja nyerte. A legjobb kadarka sillerbort a soltvadkerti Buday és Sztrehovszki Családi Borműhelynek ítélték a döntnökök. A legjobban szereplő kiskőrösi hegyközségi tag vörösbortermelője a Vass Borászat volt. A legeredményesebb borásztanuló Ba Amina volt Kunsági Fehér Kadarkájával. A legszebb cuvée bort a Schieber Borászat készítette. Különdíjat kapott aranyérmes kadarka boráért a Kiskőrösi Evangélikus Iskola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában