Baja Energetika Kft.

2023.04.04. 16:30

Nem szültetett döntés a testületin, ezért rendkívüli ülést tartanak Baján

Pályázati kiírás helyett Nyirati Klára polgármester inkább határozatlan időre nevezne ki ideiglenes ügyvezetőt a Baja Energetika Kft. élére. A bajai képviselő-testület nem fogadta el a javaslatot a legutóbbi tanácskozásukon, ezért csütörtökön rendkívüli testületi ülést tartanak, ahol újra tárgyalnak az ideiglenes megbízásról és a pályázati kiírásról.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Baja Megyei Jogú Város legutóbbi képviselő-testületi ülésével kapcsolatban a Fidesz–KDNP–frakció a közösségi oldalán tette közzé nyilatkozatát, mely szerint már az ülés összehívása során vitatható gyakorlattal találkoztak. Az éves programtervhez képest korábbi időpontban került sor a tanácskozásra, egy, a város életében fontos protokolláris esemény miatt. A megszokott kilenc helyett nyolc órakor kezdték meg a tanácskozást március 30-án. A képviselőcsoport továbbra is kiáll azon álláspont mellett, hogy első feladatuk a képviselő-testületi üléseken való részvétel.

Kifogásolták továbbá a polgármester azon döntését, hogy a Baja Energetika Kft. ügyvezetőjének váratlan lemondását követően, pályázati kiírás helyett a polgármester asszony inkább határozatlan időre nevezne ki ideiglenes ügyvezetőt havi bruttó 600 ezer forint bérezéssel. A képviselő-testület egyébként nem fogadta el az ideiglenes ügyvezető határozatlan idejű megbízásáról szóló javaslatot. Április 6-án rendkívüli testületi ülésen újra tárgyalnak az ideiglenes megbízásról és a pályázati kiírásról.

Fotós: Márton Anna

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban kérdést tett fel a Bajakert Kft. állományából egy technikai dolgozó elbocsátásával kapcsolatban, amelyet az ügyvezető a költségcsökkentéssel és a nehéz gazdasági helyzettel indokolt. Mint azt az ülésen hangsúlyozta: a lakossági visszajelzések alapján épp a technikai dolgozók munkájára lenne határozott igény, a jelenlegi gazdasági nehézségek időszakában az sem fogadható el, hogy bárkit is elbocsátsanak, ezzel egy családot hozzanak nehéz helyzetbe.

Nyirati Klára polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a munkáltatónak mindenféle problémája van az alkalmazottal, akkor nem biztos, hogy szeretné megosztani a nyilvánossággal is a személyiségi jogok miatt. Széll Péter alpolgármester hozzászólásában biztosított mindenkit arról, hogy természetesen a Bajakert Kft.-nek és az ügyvezetőnek is az a célja, hogy a létszámhiányt mielőbb pótolják.

A tanácskozás napirendjének módosításával kapcsolatban is kérdést tett fel a frakcióvezető, hogy bizonyos napirendi pontok, mint például a köztisztviselők illetményalapjának emelése – amely a Fidesz–KDNP-frakció javaslata alapján került a költségvetésbe –, miért nem került be, milyen módon lettek szelektálva a napirendek az ülés napirendjének meghatározásakor. Válaszul a jegyző közölte, hogy a csütörtöki rendkívüli testületi ülés napirendjei közé beveszik a hivatal közszolgálati tisztségviselőinek 2023. évi illetményalapjáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatát.

Fotós: Márton Anna

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában