Bács-Kiskun

2023.04.07. 11:03

Mit tegyünk, hogy idén ne a pazarlásról szóljon a húsvét

Húsvét közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, és akár több családnak is elegendő ételt készíteni, aminek egy része végül a szemetesben köt ki. Azért, hogy az élelmiszerpazarlást és az abból eredő felesleges költekezést megelőzzük, érdemes már előre felmérni a vendégeink számát, és azt, hogy milyen ételeket és süteményeket készítünk idén.

Lizik-Varga Katalin

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Azonban így is előfordulhat, hogy néhány ételből többet készítünk, mint amennyi elfogyna. Ilyenkor érdemes kreatívan végigondolni hogy a megmaradt alapanyagokat milyen izgalmas fogásokká alakíthatjuk át. A maradék tojásból például szendvicskrémet, a kiszáradt répatortából pedig sütinyalókákat készíthetünk a gyerekek segítségével. Igen, a gyerekekkel töltött közös idő is fontos eleme lehet a húsvéti készülődésnek és a mai rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni. Így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Például jó program lehet a közös főzés a gyerekekkel, a tojásfestés vagy a tojáskeresés is. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek megismerjék a zöldségek és a gyümölcsök változatos felhasználási módját is. 

Húsvétkor a finom falatokat látva a legtöbben hajlamosak vagyunk elfelejteni az egészséges táplálkozás szabályait, átadjuk magunkat a gasztronómiai élvezeteknek. 

Azonban nem árt odafigyelni erre is, hogy elkerüljük az ünnep utáni rosszulléteket. Próbáljunk meg az ünnepi időszak alatt is a kiegyensúlyozott, valamint mértékletes étkezésre törekedni. Így a pénztárcánkat az emésztőrendszerünket és a környezetünket sem terheljük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában