Fejlesztés

2023.04.07. 06:50

Lezárul a kalocsai roma felzárkóztatási program

A szegregációban élő roma lakosság épített környezetének megújításával egy időben humán felzárkóztatási program indult Kalocsán. A megvalósításhoz szükséges forrást a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő TOP pályázat keretében nyerte a város. A 250+75 milliós támogatás felhasználásáról, a projekt eredményeiről lakossági fórumon számoltak be a programban résztvevő szakemberek

Zsiga Ferenc

Dr. Filvig Géza polgármester Rumi László, a projekt szakmai vezetője és Schmidt Rajmond, a választókörzet roma származású képviselője.

Fotó: Zsiga Ferenc

A fórumot megnyitó dr. Filvig Géza polgármester felidézte: a két részből álló projekt a szegregátumban élő roma lakosság felzárkóztatásának felgyorsítását tűzte ki célul. Az önkormányzat a „Leromlott városi területek rehabilitációja” című, az Európai Unió által támogatott pályázaton 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a perifériás terület fejlesztésére. 

Ennek keretében a város tulajdonában lévő szociális bérlakások közül ötöt felújítottak. A döntően romák lakta városrészben megújultak az útburkolatok, megvalósult az ivóvíz táv- és gerincvezeték cseréje. A gyermekek számára részlegesen felújították a Szőlők közei sportcentrum területén lévő játszóteret.

 A Hősök útján a régi, rossz állapotban lévő Cigány Nemzetiségi Önkormányzat irodaépületének elbontását követően egy új közösségi ház épült, amely az éppen aktuális lakossági fórumnak is méltó helyet ad. Mindez azonban csak úgy vált teljessé, hogy ezzel párhozamosan, külön 75 milliós forrás felhasználásával a humán felzárkóztatási program is elkezdődött, és a jelenlegi záró lakossági fórummal gyakorlatilag hamarosan lezárul. 

A továbbiakban Schmidt Rajmond, a választókörzet roma származású képviselője és Rumi László, a projekt szakmai vezetője ismertette humán program részleteit.

Mint elhangzott, a projekt gerincét azok az egyéni fejlesztési tervek jelentették, amelyekbe 170 szegregátumban élő, hátrányos helyzetű lakost vontak be. Létrejött egy kifejezetten a roma lakosságnak szóló honlap. Az internetes felületen a célcsoport számára fontos és hasznos információkat fogják megjeleníteni, a projekt eredményeit ismertetni. 

Fotós: Zsiga Ferenc

Az összesen 75 millió forintos támogatás egy része a szakmai munkatársak és a projektmenedzsment bérét fedezte, a fönnmaradó részt a lakosságot szolgáló eszközök beszerzésére, például televízió, mobiltelefonok vásárlására, valamint a mintegy bő félszáz program megvalósítására fordították. 

A programban olyan, az újdonság erejével ható elemek is megvalósultak, mint a közös istentisztelet, a roma pasztoráció, amely a közösséghez tartozás élménye és a hit által közvetített erkölcsi értékek révén is hozzájárulhat a legnehezebb sorsú emberek fölemelkedéséhez, beilleszkedéséhez.

Fontos része voltak a pályázati programoknak a nyári táborok, amelyek révén nagy számban juthattak el a roma származású gyerekek olyan helyekre, ahová e nélkül nagyon ritkán, vagy sohasem juthattak volna el.

Rumi László hangsúlyozta: az összes programelem két-három hónapon belül valósul meg, a teljes, sikeresnek értékelhető projekt a nyáron zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában