Evakuáció

2023.04.27. 08:25

Kimenekítették a magyarokat Szudánból – galériával, videóval

Csütörtök éjszaka negyed kettő körül landolt a kecskeméti repülőbázison az a honvédségi A319 Airbus repülőgép, melyen a Szudánból kimenekített 32 személyt, köztük hét magyart szállították Magyarországra.

Horváth Péter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta az érkezőket a légibázison, aki sajtótájékoztatót is tartott.

Fotó: Bús Csaba

A kimenekítettek nyolc ország állampolgárai – köztük több gyermekkel –, akiket Port Sudanból és Dzsibutiból evakuáltak. A külföldiek között voltak ír, amerika, kanadai, norvég, dán, német, szudáni, és török állampolgárok. Úgy tudjuk, hogy az evakuált személyek közül ketten cukorbetegségben szenvednek, őket a mentők a helyszínen ellátták.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta az érkezőket a légibázison, aki sajtótájékoztatót is tartott.

– A szudáni polgárháborús helyzet szükségessé tette, hogy a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a Külügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködve végrehajtsuk a különleges, Sivatagi Karaván nevű akciót, melynek keretében 32 embert hoztunk haza a polgárháború sújtotta Szudánból. Ezzel minden magyar épségben hazaért. Az akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhatunk többet. A nyolc nemzet képviselői, akik a magyarokkal együtt utaztak, követségeik segítségével biztonságba kerülnek – fogalmazott a miniszter. 

Nem ez az első evakuáció, melyben részt vettek a magyarok, mióta kitört a szudáni konfliktus. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton arról tájékoztatott, hogy már 14 magyar és 48 külföldi állampolgárt menekítettek ki az afrikai országból.

Mint arról beszámoltunk, immár második hete tart Szudánban a 2021-es hatalomátvételt vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok hadserege és korábbi helyettese, Mohamed Hamsan Daglo által vezetett félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti konfliktus. 

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.


 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában