Verseny

2023.04.20. 11:07

Kihirdették az Orbán-napi Borünnep locsolóborait Hajóson

A Hajós-Baja Borvidék idei első borversenyei között, a napokban rendezték meg a Hajósi Hegyközségi Borversenyt. A Hajós-Pincefaluban tartott mustrán a bíráló bizottság hagyományosan az idén május 26-28. között tartandó Orbán-napi Borünnep hat locsolóborát is kiválasztotta.

Zsiga Ferenc

A borversenyre 245 bormintával neveztek be

Fotó: Zsiga Ferenc

A Duna borrégió legnagyobb borversenyére 58 termelő, 245 bormintával nevezett be. A szervezők szerint ezúttal is a világ legnagyobb összefüggő borospince falujához méltó részvétel és minőség mellett, figyelemre méltó eredmények születtek.  A verseny eredményhirdetését a mustrához hasonlóan a Kovács Borházban tartották, ahol Kovács Róbert, a Hajósi Hegyközség elnöke szólt a borversenyről.

– Meggyőződésem, hogy a hegyközségnek nem csak a minőségi bortermelés érdekében hozott szabályok betartatása, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása a feladata, hanem köztestület lévén a borversenyek szervezéséből is részt kell vállalnia. Hajóson a szakértelemről, a jó és kiváló minőségről tanúskodó borminták versenye, a borok értékelése hagyományosan egybeesik az Orbán-napi Borünnep locsolóborainak kiválasztásával. Ezzel együtt nem a versenyre, sokkal inkább a szakmai összetartozásra, konzultációra, a jó példák bemutatására törekszünk. 

Elégedettséggel tölt el, hogy a legjobbnak ítélt hat locsolóbor a maga kategóriájában idén is a csúcsminőségű borok közé tartozik.

– mondta a Hajósi Hegyközség elnöke. 

A borverseny győztes borai, adóraktáros kategóriában: fehérbor: Huber Pince Olaszrizling II. 2022, rosé- és siller bor: Barth Pince Kékfrankos rosé 2022, vörösbor: Trautwein Hungaria Kft. Cabernet Sauvignon 2022. Kistermelői kategóriában: fehérbor: Beck Tibi Zöldveltelini 2022 és Schönfelder Ferenc Fercsi '61 (Furmint kései szüretelésű fehérbor 2022), rosé- és siller bor: Czvetnics Gábor Zweigelt Siller 2022, vörösbor: Bagó Sándor Kékfrankos 2022.

A borverseny Champion díjas bora a Csanádi Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Kékfrankos rosé bora lett.  A versenyen kiválasztották Hajós Város borát is, mely címet a Beck Pince 2020-as évjáratú Kékfrankos vörösbora érdemelte ki.

Az idei évben először választották ki a Kalocsai Rendőrkapitányság borát, amely a Berta Pince 2022-es évjáratú Generosa bora lett. A borverseny másik kalocsai vonatkozása, hogy a Deák pince (Deák Gábor) 2022-es Kékfrankos borát – több más pince bora mellett – aranyéremmel tüntették ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában