Verseny

2023.04.14. 19:33

Keceli borok mustráját tartották a Fürtös étteremben

A borok mellett szőlő pálinkákat is bíráltak a pénteki keceli borversenyen, amelynek idén is a Fürtös étterem adott helyet.

Barta Zsolt

Három bizottság bírálta a borokat, egy csoport pedig a pálinkákat

Fotó: Barta Zsolt

– Az Évek múlásával egyre jobbak a minták. Hibás termék nem volt, látszik, hogy a főzők az alapanyag kiválasztásánál gondosan ügyelnek a gyümölcs minőségére, azaz nem a gyümölcs kármentése okán készítik a röviditalt  – állapította meg Pásztor Sándor, a pálinkákat értékelők vezetője. 

Béla Zoltán imrehegyi borász a borokat mustrálta bizottsági elnökként és arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2022-es évjáratú cserszegi fűszeresek kimondottan jók voltak. Az érett szőlő az aszály ellenére megfelelő savakat mutatott és megfelelő technológiával magas minőségű mintákat készíthettek a borászok.
A rozék esetében érezhető volt, hogy profi vagy házi borászok készítették. A különbség ugyanis nagy volt közöttük. A vörösborok jól szerepeltek, a tanninok mély színnel megfelelő gyümölcsösséggel jelentek meg a versenyen. Összességében szép vörös mintákat ízlelhettek a zsűri tagjai.
Kérdésünkre válaszolva elmondta: reménykedik abban, hogy az elmúlt fagyos hajnalok nem okoztak jelentős károkat a szőlőkben. A kunleány fejlődése mivel korán megindult, a fagyok negatív hatását nem tudta elkerülni. 

A Patachich Gábor Borrend nagymestere Lehőcz József is dicsérte a tavalyi évjárat termékeit. Hibás termékekkel nem találkozott a zsűritag. A pálinkák esetében azok voltak a legjobbak, amelyek szőlő alapanyagát kimondottan a rövid ital számára válogatták ki. Mint mondta, jó alapanyag, a megfelelő technológia és az elhivatottság az a három érték, amely nélkülözhetetlen a jó bor vagy akár a pálinka elkészítéséhez.

A kiskőrösi vincellér diákok is beneveztek a keceli borversenyre, és bár még nincs hivatalos végeredmény, de sikert értek el, mondta a nagymester. A versenyen 47 fehér, 39 vörös-, és rozébort, illetve 16 pálinkát bíráltak a bizottságok. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában