Hagyomány

2023.04.10. 15:30

Húsvéti locsolkodást tartottak Ballószögön – galériával, videóval

Ballószögön hétfőn délelőtt a néphagyományokat tisztelők elevenítették fel a húsvéti népszokásokat, köztük a locsolkodást. Lovaskocsin keresték fel a fiúk és férfiak a népviseletbe öltözött lányokat és asszonyokat. A kölnik mellett előkerültek a szódásüvegek is.

Sebestyén Hajnalka

Kölnivel és vízzel is locsoltak Ballószögön

Fotó: Bús Csaba

A nagyközségben a Ballószögi Kincsecskék néptánccsoport élteti e szép régi hagyományt. Vezetőjük, Trencsényi-Csiha Tímea által szervezett húsvéti locsolkodás évek óta sikeres, melyen Somogyi Lajos polgármester is részt vesz. 

Hétfőn reggel a néptáncos fiúk, a település néhány férfitagja, köztük Somogyi Lajos lovaskocsira ült, és népzeneszó mellett keresték fel a táncos lányok családjait. Az első úticél a Trencsényi-Csiha család volt, ahol a Trencsényi lányok mellett több kecskeméti táncoslány és szülei is kaptak a frissítő vízből és kölniből. A népviseletbe öltözött lányok és hölgyek elé egyenként járultak a fiúk és férfiak, s miután előadták a locsolóversüket, ki-ki kölnivel vagy szódásüveggel öntözte meg a őket. Nem maradt el a piros tojás sem, akárcsak a közös tánc. A végén ünnepi asztalról kínálgatták a lányok a finomságokat.

A locsolkodók ezt követően visszaültek a lovaskocsira és újabb hölgykoszorúkat kerestek fel, tovább éltetve a húsvéti hagyományokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában