Hagyomány

2023.04.10. 20:10

Húsvéti batyus locsolóbált tartottak Dusnokon

Az idén 50 éves születésnapját ünneplő József Attila Művelődési Házban vasárnap tartották a hagyományos húsvéti locsolóbált. A jó hangulatban telt esten a 25 éves fennállását jegyző helyi Koktél zenekar húzta a talpalávalót.

Zsiga Ferenc

A képen: Kiss-Bényi Emese művelődésszervező

Fotó: Zsiga Ferenc

A vendégeket a bejáratban fogadó Kiss-Bényi Emese művelődésszervező, az intézmény vezetője arról számolt be, hogy már a húsvéti hosszú hétvégét megelőzően készültek a négynapos ünnepre. Április 2-án kézműves vásárt tartottak az óvodásoknak, a kisiskolásoknak pedig feladatlapos tojásvadászatot. Tavaszi dekorációk, fából készült tárgyak, ékszerek, édességek, kézműves termékek várták az érdeklődőket, akik közül sokan magukkal hozták gyermekeiket, unokáikat. 

Az ünnepvárás jegyében telt program jól megalapozott a régi dusnoki hagyománynak, a húsvét vasárnap 20 órakor kezdődő locsolóbálnak, amelyen a falu fiataljai mellett az idősebb korosztályok is részt vettek. A fiúk és férfiak a szinte hajnalig tartó mulatságból indultak el meglocsolni a lányokat, asszonyokat, akik italokkal, süteményekkel, egyéb finomságokkal, virággal várták őket.

Kiss-Bényi Emese felhívta a figyelmet, hogy az idén fél évszázados jubileumát ünneplő művelődési ház több programjával megidézi majd a régi dusnoki hagyományokat. Ezek közül csak az egyik a locsolóbál, de a jubileumra való tekintettel idén a Rác Pünkösd megszervezésére a szokásosnál is nagyobb figyelmet szentelnek.

Koktél zenekar
Fotós: Zsiga Ferenc

A bálon az idén 25 éves dusnoki Koktél zenekar garantálta a jó hangulatot, akiket már csak azért is érdemes volt meghallgatni, mert ezúttal egy profi vendég gitárossal egészült ki a csapat. A bál batyus jellegére tekintettel a hagyományos húsvéti ételek, fonott kalács, sonka, kolbász, pálinka is ott volt az asztalokon.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában